Linkovi

SAD: 431,000 novih poslova u martu - znak ekonomskog zdravlja


FILE - A hiring sign is displayed at a restaurant in Buffalo Grove, Illinois, March 19, 2022.
FILE - A hiring sign is displayed at a restaurant in Buffalo Grove, Illinois, March 19, 2022.

Američki poslodavci produžili su niz snažnog zapošljavanja u martu, dodajući 431.000 radnih mjesta u znak otpornosti ekonomije pred još uvijek razornom pandemijom i najvišom inflacijom u posljednjih 40 godina.

Izvještaje Ministarstva rada u petak pokazalo je da je prošlomjesečni rast broja zaposlenih pomogao smanjenju stope nezaposlenosti na 3,6%, što je najniža razina od izbijanja pandemije prije dvije godine.

Unatoč porastu inflacije, stalnim uskim grlima u opskrbi, štetnim učincima COVID-19 i sadašnjem ratu u Europi, poslodavci su otvorili najmanje 400.000 radnih mjesta u 11 uzastopnih mjeseci.

Inflacija možda počinje slabiti potrošačku potrošnju, glavni pokretač gospodarstva. Amerikanci su u februaru povećali svoju potrošnju za samo 0,2 posto, u odnosu na mnogo veći dobitak u januaru.

Ipak, tržište rada nastavilo se oporavljati neočekivanom brzinom od recesije koronavirusa. Otvorena su radna mjesta na gotovo rekordnoj razini, a zahtjevi za naknadu za nezaposlene pali su na najnižu tačku od 1969. godine.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG