Linkovi

SAD će okončati evakuacione letove prije roka 31. avgusta


Na ovoj fotografiji koju je objavio Marinski korpust SAD, vidi se dječak koji prolazi kroz kontrolni punkt za evakuaciju na aerodromu Hamid Karzai, u Kabulu, Afganistan, 18. avgusta 2021.
Na ovoj fotografiji koju je objavio Marinski korpust SAD, vidi se dječak koji prolazi kroz kontrolni punkt za evakuaciju na aerodromu Hamid Karzai, u Kabulu, Afganistan, 18. avgusta 2021.

Uprkos domaćem i međunarodnom pritisku da se rok za povlačenje SAD iz Afganistana produži, predsjednik SAD Joe Biden se pridržava roka do 31. avgusta.

Njegova administracija završava operacije evakuacije Amerikanca, Afganistanca i državljana trećih zemalja prije roka, kako bi bilo omogućeno povlačenje američkih trupa i vojne opreme, saopštila je Bijela kuća.

"Trenutno smo u tempu da završimo do 31. avgusta", rekao je Biden iz Bijele kuće u utorak popodne. "Što prije uspemo da završimo, to bolje. Svaki dan operacija nosi dodatni rizik našim trupama".

Biden je rekao da su od 14. avgusta do utorka popodne SAD pomogle u evakuaciji 70.700 ljudi, ali je priznao da završetak operacija do krajnjeg roka zavisi od saradnje talibana i njihovog omogućavanju pristupa aerodromu ljudima koji bi da se evakuišu. Rekao je da je zatražio od Pentagona i State Departmenta planove za nepredviđene situacije kako bi se prilagodio vremenski raspored, ako to postane potrebno.

U svojim primjedbama, Biden nije pomenuo okončanje letova za evakuaciju prije roka, ali je sekretarka za štampu Bijele kuće Džen Psaki potvrdila novinarima u utorak da bi "moralo da bude vremena za završetak".

Odbijajući da pruži "operativne detalje", Psaki je rekla da su američke trupe u Kabulu suočene sa sve većim prijetnjama grupe ISIS-K, govoreći o mreži Horasan (Khorasan), samoproglašenoj grani militantne grupe Islamska država (ISIS) koja je aktivna u centralnoj i južnoj Aziji.

Ranije u utorak, sekretar za štampu Sekretarijata za odbranu Džon Kirbi potvrdio je da će vojsci trebati vremena da odleti prije roka.

"Grubo rečeno, potrebno vam je najmanje nekoliko dana da prebacite količinu snaga i opreme koje imamo na aerodromu, da to bezbjedno i efikasno povučemo", rekao je Kirbi na brifingu za novinare.

Bijela kuća nije odgovorila na pitanje Glasa Amerike da li će SAD obustaviti sve letove za evakuaciju ili samo vojne letove prije roka do 31. avgusta i da li će administracija pomoći Afganistancima koji pokušavaju da odu komercijalnim ili čarter letovima kako bi dobili dozvolu od talibana.

G-7 o Avganistanu

U utorak ujutru, Biden i drugi lideri G-7 sastali su virtuelno kako bi razgovarali o situaciji u Afganistanu, a nekoliko ih je od njega zahtjevalo da zadrži američke trupe u zemlji i nakon roka koji ističe sljedeće sedmice, kako bi olakšali tekuće napore za evakuaciju multinacionalnih snaga.

Prema Bijeloj kući, Biden je liderima G-7 prenio da će se misija u Kabulu "završiti na osnovu postignutosti naših ciljeva".

Nakon sastanka, britanski premijer Boris Džonson rekao je da se G-7 složila oko plana za sporazum sa talibanima, pod uslovom da dozvole siguran prolaz Afganistancima koji žele da napuste zemlju čak i nakon isteka roka od 31. avgusta.

Ali talibani su već odbili bilo kakvo produženje roka.

Govoreći na konferenciji za novinare u utorak u Kabulu, portparol Talibana Zabihulah Mudžahid rekao je da su SAD sposobne da povuku svoje snage iz Afganistana i da moraju da se pridržavaju roka do 31. avgusta.

Mudžahid je rekao da bi bilo kakva američka evakuacija Afganistanaca iz zemlje nakon tog datuma bila "nezakonit čin".

"Velika greška"

Bidenova odluka da se pridržava roka za povlačenje naišla je na kritike.

"Mislim da je velika greška za Sjedinjene Države da se osjećaju vezanim samonametnutim rokom, u situaciji kada talibani i dalje krše svoje obaveze prema sporazumu od 29. februara 2020. godine i kada toliko afganistanskih prijatelja Amerike ostaje u opasnosti u sopstvenoj zemlji", rekao je Majkl O'Hanlon, viši saradnik na liberalnom Brookings Institutu.

"Imamo toliko ekonomskih poluga protiv talibana, kao i vjerodostojnu vojnu moć kojom možemo da uzvratimo ako počnu da pucaju na nas", dodao je O'Hanlon.

Nejasno je koliko je Afganistanaca od 70.700 ukupno evakuisanih. Organizacije za ljudska prava kažu da je Afganistancima bilo teško, ako ne i nemoguće, da prođu talibanske kontrolne punktove na prilazima aerodromu.

"Razočarani smo ovom odlukom predsjednika Bidena da ode bez pružanja pomoći najugroženijim Afganistancima. Naša zajednica za ljudska prava pokušava da shvati šta za njih znači povlačenje SAD", rekla je Sara Holevinski, direktorka Human Rights Watch-a u Vašingtonu.

Sve veći broj američkih zvaničnika takođe upozorava da će, uprkos povećanom protoku evakuisanih lica iz Afganistana, biti potrebno više vremena.

Član kongresa Adam Šif, demokrata, rekao je u ponedjeljak novinarima da je malo vjerovatno da bi evakuacija mogla da bude završena do kraja mjeseca. On je rekao da bi SAD trebalo da zadrže vojno prisustvo "sve dok je to potrebno" kako bi izvukli sve Amerikance i ispunili "moralnu i etičku obavezu prema našim afganistanskim partnerima".

Članovi administracije kažu da nastavljaju pregovore sa talibanima o sigurnom prolazu evakuisanih. Zvaničnici su potvrdili da je direktor CIA Vilijem Berns boravio u ponedeljak u Kabulu kako bi se sastao sa najvišim političkim liderom Talibana Abdulom Ganijem Baradarom.

Ayaz Gul je doprinio pisanju ovog izvještaja.

XS
SM
MD
LG