Linkovi

Russia Today Balkan pod sankcijama EU


Russia Today (RT) Balkan je uvršten na listu eniteta koji se sankcionišu u novom paketu restriktivnih mjera Evropske unije (EU) protiv Rusije, stoji u odluci u koju Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid.

Kako se saznaje iz diplomatskih izvora, EU je poslala i zvanično pismo svim enitetima, uključujući i RT Balkan, kojim se obavještava da će ovaj entitet biti dodat na listu imena subjekata i entieta koji se sankcionišu.

Osim RT Balkan, na listi medija koji se snakcionišu su i četiri medijske platforme: 'Oriental Review', 'Tsargrad', 'New Eastern Outlook'i 'Katehon'.

Na osnovu odluke u koju RSE ima uvid, restrikvitne mjere protiv ovih, ukupno, pet medija pod ruskom kontrolom će stupiti na snagu 1. oktobra 2023. godine.

Russia Today Balkans je počela sa online emitovanjem na srpskom jeziku, u novembru 2022. godine, više od pola godine nakon početka rata u Ukrajini kada je EU uveliko uvodila sankcije, uključujući i centralni servis RT.

Radi se o najnovijem, odnosno 11 paketu restriktivnih mjera koje EU uvodi kao odgovor na rusku agresiju protiv Ukrajine.

Politički dogovor o novom paketu sankcija su postigli ambasadori zemalja članica EU na sastanku koji je održan 21 juna.

Ovaj paket uključuje mjere čiji je cilj suzbijanje zaobilaženja sankcija i dodavanje novih imena na popis sankcionisanih.

Novim paketom sankcija zabranjuje se tranzit preko Rusije robe i tehnologije koje bi mogla koristiti ruska vojska ili pomoći njezinom obrambenom i sigurnosnom sektoru. Uvode se ograničenja na prodaju osjetljive robe i tehnologije s dvojnom namjenom zemljama koje bi ih mogle prodati Rusiji te se proširuje popis zabranjene robe koja bi mogla služiti ruskoj vojsci i obrambenom sektoru.

Paketom se produžuje suspenzija dozvola za emitovanje u EU za pet ruskih medija pod kontrolom ruske države.

EU je još ranije uvela zabranu uvoza ruske sirove nafte i naftnih derivata, a sada se zabranjuje pristup evropskim lukama za brodove za koje postoji razumna sumnja da učestvuju u prekrcavanju ruske nafte s broda na brod kako bi se zaobišla zabrana.

Na popis sankcionisanih dodane su 71 fizička i 33 pravne osobe. Tim osobama i pravnim subjektima zamrznuta je imovina koju imaju u EU, između ostalog i zato što su učestvovali u ilegalnoj deportaciji ukrajinske dece u Rusiju.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG