Linkovi

Biti sirijski izbjeglica u Rusiji nije lako


Prije nego je Rusija započela svoju zračnu kampanju u Siriji u znak podrške predsjedniku Basharu al Assadu, mnogi Sirijci su se našli u Rusiji s obzirom da su dugogodišnji odnosi sa Damaskom doveli do poslovnih I obiteljskih veza. Usrpkos tim bliskim vezama, ruske vlasti su dodijelile izbjeglički status za samo dvoje Sirijaca, ostavivši na hiljade njih samo sa privremenim legalnim statusom, među kojima su I djeca. Naš novinar Daniel Schearf je posjetio jednu humanitarnu školu za djecu sirijskih izbjeglica u gradu Noginsk kod Moskve, I razgovarao o poteškoćama sa kojima se suočavaju Sirijci u Rusiji.

Većina sirijskih obitelji sa djecom u ovoj školi je pobjegla iz Alepa prije nego je Rusija započela svoju kampanju bombardiranja.

Nastoje da o tome ne razgovaraju sa nama. Zato ne znam reći šta oni misle o sukobu. Ne vjerujem da su sretni. Oni imaju neku rodbinu koja tamo živi koja je ili nestala bez ikakvih vijesti ili pobjegla u nepoznatom pravcu, kaže Laila Rogozina iz odbora za pomoć.

Usprkos ratu, vlasti odbijaju novopridošlima dati izbjeglički status.

Djeca I žene se odbijaju kada je u pitanju privremeni azil tokom ratnog perioda, dok mediji izvještavaju da mi I dalje bombardiramo Alepo, I da većina izbjeglica dolazi iz Alepa.

Mnogi od njih I dalje nemaju dokumenta, I ilegalno rade u fabrikama tekstila. Iz straha od vlasti, njihova djeca ne idu u ruske škole. Čak I Sirijci koji decenijama žive u Rusiji I koji su postali ruski državljani kažu da vlasti nemaju nikakvo suosjećanje.

Ljudi se međusobno ne žale I sve uzimaju zdravo za gotovo. Ali zvaničnici se prema njima loše ponašaju. Ukratko, ovdje je sada teško biti Sirijac, kaže Khadizh Islail Mukhamed Basil Adis, prevodilac sa arapskog na ruski jezik.

Riyad se preselio iz Alepa u Rusiju 1989 I postao je državljanjin. Ali nakon početka rata, vize koje se daju njegovoj obitelji, uključujući I suprugu, su samo privremene.

Vlasti su odbile produženje vize I predložile da se vratimo. Rekli smo da ne možemo jer je nemoguće vratiti se u zemlju zahvaćenu ratom, priča Riyad.

On kaže da je njihov dom u Alepu uništen I da je jedan sin, vojnik, ubijen. Preostala dva sina su se pridružili grupi migranata koji su čamcem krenuli na opasno putovanje od Turske kako bi stigli do Njemačke. Riyad je ogorčen što je kao ruski državljanin morao podnijeti razdvajanje obitelji.

Ne sviđa nam se ovdje, jer ovo nije naša zemlja. Želimo živjeti gdje smo rođeni I gdje smo odrasli. Dopustite nam da živimo ovdje dok rat traje, a kada prestane ukrcaćemo se na prvi avion, kaže Riyad.

U isto vrijeme, sirijska djeca se igraju kod svoje škole koju vodi jedna humanitarna organizacija, pored koje se nalazi zatvor. Ali njihovi časovi će možda morati biti premješteni, jer dolazi zima, a u zgradi trenutno nema centralnog grijanja.

XS
SM
MD
LG