Linkovi

Rusija: Moskovljani protiv „prodanih“ medija


"Sadašnji trend gušenja i blokiranja medija i internet-izvora koji provodi ruska vlada dugoročno nikom ne donosi ništa dobro."

Moskovljani koji podržavaju opoziciju izašli su jučer na gradske ulice da bi tim prosvjedom iskazali nezodovoljstvo zbog oštrih mjera ruske vlade na ograničavanju medijskih sloboda i jačanju pro-vladine propagande. Po riječima mnogih od njih, te mjere su i direktnoj vezi sa pogoršavanjem stanja u istočnim dijelovima Ukrajine. Mirnim prosvjedom nazvanim "Okupljanje radi istine" oko 5 hiljada Moskovljana osudili su izvještavanje medija i novinara koji, podržavajući politiku ruskog predsjednika Putina, manipuiliraju ruskom javnošću. Tokom prosvjeda, ponekad sličnog velikom koncertu na otvorenom, jasno se moglo uočiti i nezadovoljstvo, i razočarenje, i ljutnja okupljenih.

Moskovljanka Jekaterina, odjevena u ukrajinsku odjeću, o informiranju medija koji podržavaju zvaničnu rusku politiku kaže:

"Protiv smo prodanih medija koji nastoje da nas lažima i dezinformacijama obmanjuju i zaglupljuju."

Jedan od govornika tokom trajanja prosvjeda bio je i profesor historije Andrej Zubov, otpušten zbog javno izražavanog neslaganja sa politikom prema Ukrajini. On je, obraćajući se prosvjednicima, istakao:

"Kada se rat naziva mirom, a okupacione snage snagama mira znajte da nas to vodi na ivicu provalije."

Profesor Zubov je takođe rekao da ne treba vjerovati u izvještavanje pro-vladinih medija i kao primjer naveo dezinformaciju zvanične novinske agencije Interfax o slanju ukrajinskih vojnih snaga u istočne dijelove zemlje.

Bella, studentkinja iz Donjecka, zabrinuta za rodbinu u tom gradu, kaže:

"Ne želim da rodni grad mog oca bude pretvoren u radio-aktivnu prašinu, kako je zaprijetio jedan visoki ruski zvaničnik."

Za Jevgenija nedostatak pravih, objektivnih informacija je vrlo veliki problem:

"Sadašnji trend gušenja i blokiranja medija i internet-izvora koji provodi ruska vlada dugoročno nikom ne donosi ništa dobro."

Bez pouzdanih informacija, izloženi snažnoj državnoj propagandi građani Moskve i cijele Rusije, Ukrajinci i svijet, strahuju da bi moglo doći do onog najgoreg.... oružanog sukoba.
Rusija: Moskovljani protiv „prodanih“ medija
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00
XS
SM
MD
LG