Linkovi

Na lomaču zapadnih proizvoda dodato cvijeće iz Nizozemske


Supermarket u Moskvi
Supermarket u Moskvi

Rusija je spalila gomile cvijeća iz Nizozemske, u okviru nastojanja da se odbije uvoz robe sa Zapada. Do sada je uništeno na tone i tone robe, od čega je puno hrane i prehrambenih proizvoda, a u znak odmazde zbog sankcija. Kritičari ove akcije ruske vlade nazivaju nemoralnim, jer se Rusija u isto vrijeme bori protiv sve većeg siromaštva.

Cvijeće je dodatno na lomaču tek par dana nakon što su zvaničnici uništili više od 500 tona prehrambenih proizvoda sa Zapada. Vlasti kažu da je moguće da su u cvijeću bile opasne bube. Medjutim, politički analitičari kažu da je paljenje nizozemskog cvijeća u stvari poruka nizozemskoj vladi, koja predvodi istragu obaranja malezijskog aviona iznad Ukrajine.

Andrei Kolesnikov iz moskvoskog centra Carnegie objašnjava:
“Mislim da ovo nije slučajnost. Ovo je još jedan marketinški potez u okviru anti-zapadne propagande.

Nizozemski istražitelji kažu da su pronašli komade rakete za koju vjeruju da je ruska, na mjestu obaranja aviona. U medjuvremenu vlada u Kremlju krivi Kijev za avion, i iznosi razne teorije o zapadnim zavjerama s ciljem ocrnjavanja Rusije.

Kritičari medjutim kažu da se lik Rusije ocrnjava uništavanjem hrane, koje se dogadja dok milioni Rusa žive u neimaštini.

“Ovo je glavna stvar, moralni minus... Jer u Rusiji već godinama za mnoge vlada glad.

Vlasti kažu da je zabrana uvoza hrane stimulacija domaće proizvodnje; medjutim, time se smanjuje konkurentnost, a tržište je preplavljeno lošom kvalitetom.

“Stanje je zaista loše. Nema konkurencije, inflacija je velika, potrošačka sposobnost mala, nema rasta u domaćem bruto proizvodu....

Rusija je prvobitno zabranila uvoz hrane iz Australije, Kanade, Evropske Unije, Norveške i Sjedinjenih Država,a sada su na tu listu dodati Albania, Crna Gora , Liechtenstein i Iceland.

XS
SM
MD
LG