Linkovi

Strmoglavi pad rublje pogadja obični ruski narod


Veliki pad vrijednosti ruske monete je doveo do povećanja rata kod otplata kuća i stanova za mnoge obične ruske gradjane koji oplaćuju kredite na osnovu vrijednosti stranih valuta. Analitičari predvidjaju da će Rusija ući u period recesije slijedeće godine, što je prvenstveno rezultat sve manjih cijena nafte i energije, kao i zapadnih sankcija protiv Moskve.

Evo primjera na jednoj prosječnoj ruskoj porodici: Yevgenia Syomina i Alexei Krasnov žive sa dvoje djece u malom stanu koji su kupili prije 6 godina uz pomoć inozemnog kredita. No, od tada se vrijednost rublje strmoglavila, što je ovu porodicu prisililo da revidira svoj budžet - i to pred same zimske praznike.

"Eto, jučer smo supruga i ja sjedili i razgovarali šta da radimo s novogodišnjim poklonima? Možda moramo potpuno od njih odustati. Nakon planiranja financija, shvatili smo da nam je otplata stana, čija se rata više nego udvostručila , pripredila veliku financijsku muku! ", kaže Alexei Krasnov, otac porodice.

Ova se obitelj boji i gorega. Alexei radi u jednoj banci i brine se da bi mogao izgubiti posao, jer je i rusko bankarstvo u krizi.

"Već je bilo otpuštanja , a upozorili su da će otpustiti još ljudi, slijedeći mjesec ili tako nešto...naravno da se osjećam nesigurno. Još uvijek ne znam kako će to sve osjetiti moja obitelj. "


No, Krasnovi znaju da stan ne mogu prodati, jer mu je pala vrijednost.

Yevgeniya Syomina, majka, kaže:


"Voljeli bismo imati još jedno dijete. No, to jednostavno ne možemo priuštiti u ovom stančiću, niti se možemo odseliti, zbog kredita na stan.


Bivši ruski ministar finansija Alexei Kudrin je ove nedjelje objavio dodatne loše vijesti:

"Po prvi puta od dvije hiljadite, pod vladom Putinai Medvjedeva, prosječna primanja za obične ljude će biti smanjena. To će se dogoditi slijedeće godine."

Kudrin dodaje da će se ruski uvoz smanjiti za 40 posto, što će imati teške posljedice na broj projekata u gradjevinarstvu te na ulaganja. On takodjer kaže da sukob u Ukrajini može voditi i većim sankcijama, što će zasigurno umanjiti moć Rusije da spriječi recesiju.

Russian zvaničnici krive zapadne zemlje za financijsku krizu. Istodobno, neki analitičari upozoravaju da će slijedeće tri godine biti teške za rusku ekonomiju - čak ako bi sankcije bile ukinute.


"Osnovni razlog za pad rublje je veliki pad cijena nafte. Izvoz nafte i plina predstavljaju ogroman dio ruske ekonomije. Od toga zavisi i ruska sposobnost da plaća dugove, i da uvozi. ", kaže Uri Dadush iz Fondacije za medjunarodni mir Carnegie u Moskvi.

Ruske regulatorne agencije su preuzele vlasništvo nad najvećom ruskom komercijalnom bankom, obezbjedivši oko 540 miliona dolara da ju spasu od bankrota. brojne druge banke diljem Rusije kažu da štediše masovno povlače svoj novac - i to ako ga mogu i dobiti. Ruska Centralna banka je povećala kamatnu stopu sa deset na sedamnaest posto, u nastojanju da stabilizira rublju.

XS
SM
MD
LG