Linkovi

Rusija: Tokom noći oboreno 36 ukrajinskih dronova


Na fotografiji koja je preuzeta iz video zapisa koji je objavila pres-služba Ministarstva odbrane Rusije u ponedjeljak, 25. marta 2024., ruski vojnik nosi zarobljeni ukrajinski dron.
Na fotografiji koja je preuzeta iz video zapisa koji je objavila pres-služba Ministarstva odbrane Rusije u ponedjeljak, 25. marta 2024., ruski vojnik nosi zarobljeni ukrajinski dron.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je u ponedjeljak da je protuzračna odbrana zemlje oborila 36 ukrajinskih dronova koji su bili uključeni u napade na ruske regije duž granice s Ukrajinom.

Ministarstvo je saopštilo da je oborilo 18 dronova iznad regije Bryansk, devet iznad regije Kursk i još devet iznad Belgoroda.

Vjačeslav Gladkov, regionalni guverner Belgoroda, prijavio je štetu na kućama u dva sela, a na Telegramu je rekao da je nekoliko oblasti bilo bez struje nakon napada.

Guverneri Brjanska i Kurska rekli su da nema prijavljenih povreda ili štete u njihovim oblastima.

Ukrajinske zračne snage izdale su u ponedjeljak raketna upozorenja u južnoj i istočnoj Ukrajini, koje su česte mete napada ruskih dronova.

Serhiy Lysak, regionalni guverner Dnjepropetrovske oblasti, rekao je u ponedjeljak na Telegramu da su ruske snage napale projektilima i artiljerijom, pri čemu je u raketnom napadu na grad Dnjepar povrijeđeno sedam osoba.

Lysak je rekao da su ruski napadi kasno u nedjelju uključivali artiljeriju i bespilotne letjelice kamikaze koje su oštetile nekoliko zgrada i gasovod u Nikopolju.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy ponovio je svoje pozive kasno u nedjelju da zemlje koje pružaju vojnu pomoć Ukrajini dodatno ublaže ograničenja za ukrajinske snage koje koriste zapadno oružje za napad na vojne ciljeve unutar Rusije.

"Potrebne su jasne odluke kako bi se zaštitili naši ljudi", rekao je on. „Udari velikog dometa i moderna protivvazdušna odbrana su osnova za zaustavljanje svakodnevnog ruskog terora. Zahvaljujem svim našim partnerima koji ovo razumiju.”

Neki materijali u ovom izvještaju došli su agencija Reuters i Associated Press.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG