Linkovi

Mašinerija lažnih objava na Twitteru i Facebooku - koordinisana od strane Moskve


Rusija posjeduje multidimenzionalnu propagandnu mašineriju, dok je putem medija i društvenih mreža pokušala da utiče na američke predsjedničke izbore 2016.

To nije izolovan primjer nove vrste prijetnji sa kojim se svijet suočava. Jedan tim američkih analitičara provjeravao je stotine hiljada lažnih tweetova i facebook poruka - koordinisanih od strane Moskve.

Njihova analiza obavljena je neposredno poslije podizanja optužnica protiv 13 ruskih državljana i tri kompanije, zbog pokušaja miješanja u američki politički život.

Bivši website Agencije za istraživanje interneta sa sjedištem u St. Petersburgu, poznatiji je kao lice fabrike trolova, pomoću kojih su ruske ekipe širile lažne medijske izvještaje i lažne reklame po webu i društvenim mrežama, sa ciljem da utiču na ishod američkih predsjedničkih izbora, kažu istražitelji. Kancelarije su sada prazne, mnogi od lažnih računa su ugašeni.

Međutim, njihove poruke arhivirane su u digitalnoj forenzičkoj laboratoriji Atlantskog savjeta u Washingtonu. Predstavljajući svoje nalaze na nedavnoj Bezbjednosnoj konferenciji u Minhenu, tim Bena Nimmoa prikazao je koliiko čvrsto Kremlj kontroliše različite dijelove svoje dobro podmazane propagandne mašinerije.

„Tu su nalozi propagandnih ekspozitura kao što su Russia Today i Sputnjik. Vidjet ćete diplomatske naloge ruske ambasade u Južnoj Africi ili ruskog Generalnog konzulata u Ženevi. Imate siteove koji tvrde da su nezavisni, ali za koje su forenzički naučnici dokazali da su finansirani iz jednog istog izvora - budžeta ruske vlade. Tu su i trol nalozi. Postoje i digitalni 'botovi,' čiji je posao da sve munjevito multipliciraju.”

Prošle godine, ruski hakeri ukrali su mailove Nacionalnog komiteta Demokratske stranke, koji su potom objavljeni na Wikileaksu.

„U online arhivi možete da nađete sve operacije na dan kada su mailovi iscurili na Wikileaksu. Mogu se vidjeti i kretanja na nalogu fabrike trolova, koji su bustirali mailove Demokratskog komiteta. Postoje komentari kao: 'Kladim se da ih glavni mediji neće objavljivati.' Svi bi morali da kliknu na linkove iscurjelih mailova. 'Tennessee GOP​' jedan od Twitter naloga fabrike trolova bio je i najefikasniji – retweetivao je lažnu priču 2.000 puta. Istovremeno i, Russia Today i Sputnjik su prenosili 'šokantnu priču o iscurjelim mailovima'. Očigledno je da su svi dijelovi te mašinerije čvrsto povezani”, objašnjava Ben Nimmo.

U borbi protiv ruske propagande, Nimmo i njegov tim namjeravaju da obuče korisnike interneta za takozvani 'društveni otpor', na primjer, kako se obrnutim procesom može otkriti profil i provjeriti prethodne radnje.

„Prije nego što uđete u nečiji nalog, možda bi trebalo da provjerite njegov profil. I trebalo bi sebi da kažete: ‘OK, ako je reč o ličnom Twitter nalogu, koliko puta može neko da tweetuje. Ako je nalog otvoren tek prije tri nedjelje, a već je 150.000 puta nešto tweetovao na tu temu, logično je pitanje koliko u prosjeku jedna osoba može sve to da postigne sama?”

Rusija negira da pokušava da utiče na američku politiku. Ali stručnjaci kažu da je ovo tek početak na novom polju špijunaže - da će bezbjednosne službe i društvo u cjelini, morati da nauče kako da suzbijaju tu novu prijetnju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG