Linkovi

Ruski sud kaznio WhatsApp i Snapchat


Ruski sud je kaznio aplikacije za društvene mreže WhatsApp i Snapchat zbog navodnog propusta da lokalizuju podatke na teritoriji Rusije.

Sud je u četvrtak saopštio da WhatsApp, u vlasništvu Meta Platforms Inc, mora da plati 18 miliona rubalja, ili oko 300.000 dolara, a Snapchat sa milion rubalja.

Kompanije nisu odmah komentarisale odluku, ali su posljednjih mjeseci ruski sudovi kaznili Google, Facebook, Twitter, Telegram i TikTok zbog problema sa ličnim podacima, kao i zbog odbijanja da izbrišu sadržaj koje ruske zakoni zabranjuju.

Prema domaćem zakonu, strane kompanije bez fizičkog prisustva u Rusiji moraju da lokalizuju podatke ruskih korisnika ako rade u zemlji.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin optužio je ove društvene mreže i druge tehnološke kompanije sa sjedištem u inostranstvu da krše zakone o Internetu u zemlji, pokušavajući da primora strane firme da otvore kancelarije u Rusiji.

Mnogi kritičari kažu da to nema nikakve veze sa "integritetom interneta", optužujući ruske vlasti da pokušavaju da uguše drugačije mišljenje.

Rusija je ograničila pristup Metinim vodećim platformamaFacebooku i Instagramu, kao i drugoj društvenoj mreži Twitter, ubrzo nakon invazije na Ukrajinu, što je ocijenjeno kao pokušaj Rusije da izvrši veću kontrolu nad tokovima informacija.

Meta je proglašen krivim za "ekstremističke aktivnosti" u Rusiji i u junu je odbijena njegova žalba, ali Moskva je dozvolila da WhatsApp ostane dostupan.

Prema presudi, kada se pominju Meta u javnoj sferi, organizacije i pojedinci su dužni da naznače da su Metine aktivnosti zabranjene na teritoriji Rusije.

Microsoftov LinkedIn je godinama blokiran u Rusiji nakon što je sud utvrdio da je prekršio pravilo o skladištenju podataka, koje je doneto 2015.

XS
SM
MD
LG