Linkovi

Ruski novinar ide u zatvor zbog kritika napada na Ukrajinu


Ruski novinar Roman Ivanov u majici na kojoj piše "Ne ratu" .
Ruski novinar Roman Ivanov u majici na kojoj piše "Ne ratu" .

Ruski sud osudio je u srijedu jednog novinara na sedam godina zatvora zbog kritikovanja ruske invazije na Ukrajinu u objavama na društvenim mrežama.

Roman Ivanov proglašen je krivim za širenje lažnih informacija o ruskim oružanim snagama i kažnjen prema strogim zakonima Moskve o vojnoj cenzuri.

Moskva je koristila zakone protiv omalovažavanja oružanih snaga ili objavljivanja lažnih informacija da bi suzbila javnu kritiku vojne ofanzive na Ukrajinu.

„Mir i sloboda”, vikao je Ivanov izlazeći iz sudnice poslije presude.

Novinari AFP-a u sudnici bili su svjedoci kako njegove pristalice aplaudiraju i viču: „Mi smo uz tebe. Nisi sam”.

U objavama na društvenim mrežama Telegram i VKontake 2022, Ivanov je kritikovao rusku vojnu ofanzivu u Ukrajini i njene akcije u ukrajinskom gradu Buča.

Uhapšen je prošle godine i izjasnio se da nije kriv. U završnoj izjavi sudu na prethodnom ročištu rekao je: „Novinarstvo više ne postoji u Rusiji”.

„Moramo se zapitati zašto svuda oko sebe sijemo patnju i nesreću, zašto se naša zemlja pretvorila u lavinu patnje i nesreće”, dodao je.

Ivanov je nekada radio za lokalni državni TV kanal, ali je otpušten 2021. nakon što je izvještavao o navodnoj korupciji, izbornoj prevari i ekološkim problemima u Koroljovu, gradu sjeveroistočno od Moskve.

Govoreći ispred sudnice nakon presude u srijedu, Ivanova majka je rekla da vjeruje da su slučaj protiv njega naredile lokalne vlasti kao odmazdu za njegovo izveštavanje.

„Ono za šta ga terete potpuno je izmišljeno. Nastaviću da se borim. Volim svog sina i ponosna sam na njega. Ponosna sam što se borio za ljude, pomagao ljudima", rekla je kroz suze Alja Ivanova.

XS
SM
MD
LG