Linkovi

Ruske vlasti traže od Vrhovnog suda da LGBT proglasi "ekstremističkim pokretom"


LGBT aktivisti drže svoje zastave na Puškinovom trgu u Moskvi, Rusija, 15. juli 2020.
LGBT aktivisti drže svoje zastave na Puškinovom trgu u Moskvi, Rusija, 15. juli 2020.

Ministarstvo pravde Rusije saopštilo je 17. novembra da je podnijelo tužbu državnom Vrhovnom sudu tražeći da se LGBT pokret proglasi "ekstremističkim".

Ministarstvo je u online saopštenju u kojem najavljuje tužbu navelo da su vlasti identifikovale "znakove i manifestacije ekstremističke prirode" u "aktivnostima LGBT pokreta" u Rusiji, uključujući "podsticanje društvene i vjerske nesloge".

Vrhovni sud Rusije zakazao je ročište za 30. novembar, saopštilo je ministarstvo.

Nije do kraja šta će tačno oznaka značiti za LGBT osobe u Rusiji ako Vrhovni sud stane na stranu Ministarstva pravde.

Ovaj potez predstavlja najnoviji i najdrastičniji korak u decenijskom suzbijanju prava LBGT osoba u Rusiji pokrenutom pod predsjednikom Vladimirom Putinom, koji je "tradicionalne porodične vrijednosti" postavio kao temelj svoje vladavine.

Ukidanje prava LGBT osobama počelo je prije deceniju.

Kremlj je 2013. usvojio prvi zakon koji ograničava LGBT prava, poznat kao zakon o "gej propagandi", zabranjujući svako javno prikazivanje "netradicionalnih seksualnih odnosa" među maloljetnicima.

Putin je 2020. progurao ustavnu reformu kako bi svoju vlast produžio za još dva mandata, a koja također zabranjuje istopolne brakove.

Nakon što je pokrenulo invaziju na Ukrajinu 2022, Kremlj je pojačao svoju retoriku o zaštiti "tradicionalnih vrijednosti" od onoga što je nazvao "degradirajućim" uticajem Zapada.

Iste godine, vlasti su usvojile zakon kojim se zabranjuje propaganda "netradicionalnih seksualnih odnosa" među odraslima.

Još jedan zakon usvojen 2023. godine zabranjuje medicinsku promjenu pola, kao i promjenu pola u dokumentima i javnim evidencijama.

Također je izmijenjen i Porodični zakonik Rusije, koji promjenu pola navodi kao razlog za poništenje braka i zabranjuje onima koji su promijenili pol da postanu hranitelji ili usvojitelji.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG