Linkovi

Ruske snage spremaju se za ofanzivu uoči godišnjice invazije na Ukrajinu


Radnici hitne pomoći i opštine raščistili su ruševine stambene zgrade koja je pogođena ruskom raketom, u centru grada Harkova, 5. februar, 2023. (Foto: AP/Andrii Marienko)
Radnici hitne pomoći i opštine raščistili su ruševine stambene zgrade koja je pogođena ruskom raketom, u centru grada Harkova, 5. februar, 2023. (Foto: AP/Andrii Marienko)

Ruske snage nastavljaju napade u istočnom regionu Donbasa, gdje Moskva okuplja dodatne borbene snage za očekivanu ofanzivu narednih nedjelja, saopštili su ukrajinski zvaničnici u ponedjeljak.

Intenzivne borbe su protekle nedjelje nastavljene oko grada Bahmuta i obližnjih manjih mjesta Soledar i Vuledar, saopštila je ukrajinska predsjednička kancelarija.

Borbe se vode u u regionu Donjeck, koji sa susjednim regijonom Luhansk čini Donbas, industrijsku oblast na granici sa Rusijom.

"Bitke za region se intenziviraju", izjavio je guverner Donjecka Pavlo Kirilenko, dodajući da "Rusi ubacuju nove jedinice u bitku i uništavaju naše gradove i sela."

Guverner Luganska Serhi Hajdaj je rekao da je granatiranje tamo smanjeno zato što "Rusi čuvaju municiju za veliku ofanzivu".

Vojni analitičari navode da snage Kremlja možda istražuju slabe tačke ukrajinske odbrane ili se pripremaju za glavni napad kroz južnu Ukrajinu.

David Arahamia, koji predvodi stranku ukrajinskog predsjednika "Sluga naroda" u parlamentu, izjavio je u nedjelju da se Ukrajina priprema za rusku ofanzivu dok planira kontranapad i povratak svoje okupirane teritorije.

Arahamia je, ističući da "vrijeme i okolnosti zahtijevaju jačanje i pregrupisavanje", također saopštio da će ukrajinski ministar odbrane Oleksi Reznikov biti premješten na drugu vladinu funkciju i da će na njegovo mjesto biti postavljen šef vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov. Međutim, Arahamia je u ponedjeljak naglo promijenio kurs i rekao da ove nedjelje neće biti promjena.

Marijana Bezuhla, poslanica Narodne stranke, izjavila je da su zvaničnici odlučili da odlože premještaj poslije analize "rizika za sistem kao cjelinu“, uoči sastanka sa saveznicima NATO-a sljedeće nedjelje.

Jedan od Reznikovih zamjenika nedavno je izgubio posao zbog borbe Zelenskog protiv korupcije. Reznikov je tokom vikenda rekao da je spreman da podnese ostavku ako Zelenski odluči da je to najbolje.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin želi neki uspjeh na bojnom polju, posebno da bi obezbijedio ilegalno okupirane teritorije u istočnoj Ukrajini, čime bi obilježio godišnjicu svoje invazije 24. februara.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG