Linkovi

Ruska vojska napala Kijev prvi put poslije više nedjelja


Dim iznad predgrađa Kijeva poslije ruskog raketnog napada, 28. jula 2022.
Dim iznad predgrađa Kijeva poslije ruskog raketnog napada, 28. jula 2022.

Ruske snage izvršile su raketni napad na područje Kijeva prvi put u više nedjelja, i gađale sjeverni region Černigov, a Ukrajina smatra da je to osveta zbog suprotstavljanja Kremlju.

Ukrajinski zvaničnici su, u međuvremenu, najavili kontraofanzivu da ponovo preuzmu okupirani region Herson na jugu zemlje, teritoriju koju su snage ruskog predsjednika Vladimira Putina zauzele u ranijoj fazi rata.

Ukrajinci su izveli kontranapad kojim su odsjekli grad Herson, okupiran od strane Rusa, i ostavili hiljade ruskih vojnika zaglavljenih kod rijeke Dnjepar, saopštila je britanska obavještajna služba.

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je da su ukrajinske snage, vjerovatno raketama dugog dometa, uništile najmanje tri mosta preko Dnjepra.

"Ruska vojska, koja se nalazi na zapadnoj obali Dnjepra, sada je u vrlo ranjivoj poziciji", objavljeno je u redovnom izvještaju britanske službe i dodaje se da je Herson sada bukvalno odsječen od drugih teritorija koje su Rusi okupirali.

Oleksi Danilov, sekretar ukrajinskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost, napisao je ranije na Twitteru da Rusija koncentriše maksimalan broj vojnika u pravcu Hersona, ali nije dao detalje.

Oleksi Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika, rekao je da Rusija sprovodi "masovno raspoređivanje" trupa sa istoka ka jugu, što se smatra promjenom, jer se priprema za odbranu, a ne napad.

Predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da će Ukrajina ponovo sagraditi most Antonivski preko Dnjepra i druge mostove u regionu.

Ruski zvaničnici su ranije saopštili da će vojska rijeku prelaziti preko pontonskih mostova ili brodom.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG