Linkovi

Američka kongresmenka: Ubijeno ili ranjeno 75 hiljada ruskih vojnika u Ukrajini


Ruski vojnik patrolira u dramskom pozorišu u Mariupolju, bombardiranom u martu, 12. april 2022.
Ruski vojnik patrolira u dramskom pozorišu u Mariupolju, bombardiranom u martu, 12. april 2022.

Procjenjuje se da je više od 75.000 ruskih vojnika – otprilike polovina snaga koje je Moskva poslala u invaziju na Ukrajinu u februaru – ubijeno ili ranjeno, rekla je američka kongresmenka, dok zvanični Kijev pojačava kontraofanzivu da povrati okupiranu oblast Herson.

Demokratska članica Predstavničkog doma Kongresa SAD Elissa Slotkin je u intervjuu za CNN, nakon što je prisustvovala povjerljivom brifingu sa zvaničnicima administracije predsjednika Joea Bidena, rekla je da je cifra "ogromna".

"Obaviješteni smo da je preko 75.000 Rusa ili ubijeno ili ranjeno, što je ogromno, imate nevjerovatne količine ulaganja u njihove kopnene snage, preko 80 posto njihovih kopnenih snaga je zaglavljeno i umorni su", rekla je Slotkin.

Vojne žrtve su državna tajna u Rusiji čak i u mirnodopskim vremenima, a ne postoje ažurirani zvanični podaci o broju poginulih u ruskoj vojsci.

Najnovija procjena CIA-e je da je 15.000 pripadnika ruskih snaga ubijeno u borbama. Novi brojevi, ako se potvrde, značili bi velike gubitke za Rusiju dok Ukrajina nastavlja sa kontraofanzivom u južnom dijelu zemlje koji je okupirala Rusiju kako bi ponovo zauzela strateški grad Herson.

Britansko Ministarstvo odbrane saopštilo je u svom dnevnom obavještajnom biltenu rano 28. jula da ukrajinska kontraofanziva u Hersonu uzima zamah.

Prema zvaničnim podacima vlasti u Moskvi, poginuo je 1,351 ruski vojnik.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG