Linkovi

Ruska državna televizija najavila kanal na srpskom jeziku u BiH


RUSSIA-FORUM/
RUSSIA-FORUM/

Televizija Russia Today (RT) počeće emitovanje programa i na području Republike Srpske, ali i cijele Bosne i Hercegovine, najavljeno je iz ove kuće.

Informaciju o pokretanju kanala potvrdila je glavna urednica RT-a Margarita Simonyan tokom gostovanja na televiziji Rusija 1.

Prema njenim riječima, program ove televizije na području BiH počeće sa emitovanjem tokom sljedeće godine, uz napomenu da će emitovanje biti na teritoriji cijele BiH, a ne samo Republike Srpske.

Somnyan je ovo izjavila nakon što je juče novinarka Alternativne televizije iz Banjaluke Darinka Petrović postavila pitanje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u vezi sa političkom situacijom u BiH, te uz pitanje dodala da u Republici Srpskoj trenutno nema nijednog ruskog medija.

“Zaista poznajemo situaciju u Republici Srpskoj, u Bosni i Hercegovini, i naše ocjene ove situacije potpuno se poklapaju sa ocjenama vašeg političkog rukovodstva”, kazao je Putin tokom redovne godišnje konferencije za novinare.

“Što se tiče ruskih medija, šteta je što ih nema na ovim prostorima”, dodao je i pitao da li se Russia Today emituje u Republici Srpskoj.

“Ne emituje se, je li tako? Treba razmisliti o tome. Moramo da razmislimo o tome, zamoliću svoje kolege, Olega Borisoviča [Dobrodejeva] da vide šta može da se učini po ovom pitanju”, rekao je u četvrtak Putin u direktnom odgovoru, a koji je danas objavila i Ambasada Ruske Federacije u BiH na svom Facebook profilu.

U petak je Margarita Simonyan poručila da će se ruska strana potruditi da novinarka Darinka Petrović u “svom domu ima sve što joj je potrebno kako bi mogla da gleda rusku televiziju”.

“Sljedeće godine pokrećemo emitovanje programa na srpskom jeziku, koje do sada nikada nije postojalo. Naći ćemo vas, draga, i pobrinuti se da vam na televizoru bude sve podešeno, da sve potrebne antene budu povezane”, rekla je Simonyan.

Dodala je i da je na Balkanu već aktivan portal RT-a na srpskom jeziku. Njenu izjavu o otvaranju novog kanala potvrdio je i RT-ov portal. Oni nisu u petak ujutro odgovarali na telefonske pozive za komentar o najavi novog kanala.

RT je globalna televizijska stanica koju je tokom 2005. formirala Vlada Ruske Federacije, a čiji se sadržaj emituje na višejezičnim kanalima širom svijeta.

Nakon što je Rusija napala Ukrajinu, emitovanje ovog kanala zabranjeno je u zemljama Evropske unije, kao i SAD-a, Velike Britanije, te još nekolicine država.

U BiH se kanal i dalje emituje na nekim kablovskim operaterima.

XS
SM
MD
LG