Linkovi

Ruska agentica priznala krivicu za zavjeru


Ruska agentica Marija Butina
Ruska agentica Marija Butina

Ruskinja Marija Butina, optužena da je kao agent ruske vlade pokušavala da se poveže sa moćnim Udruženjem vlasnika oružja (NRA) i Republikanskom partijom, priznala je krivicu po jednoj tački optužnice za zavjeru u federalnom sudu.

Butina je optužena za zavjeru i da je radila kao neregistrovani ruski agent. Deo dogovora koji je postigla sa tužiocima je da prizna krivicu i sarađuje u istrazi o ruskom mešanju u izbore u SAD.

Iako nema jasnih upustava za izricanje kazne za krivična dela za koja je optužena, njen advokat procjenjuje da bi mogla da bude kažnjena sa šest mjeseci zatvora.

Marija Butina je navodno ušla u vezu sa Paulom Erickson​om, aktivistom povezanim sa NRA i republikancima i da je živjela sa njim. Takođe je upisala Američki univerzitet u Washingtonu gdje je stekla master iz međunarodnih odnosa.

Crtež koji prikazuje Mariju Butinu na sudu
Crtež koji prikazuje Mariju Butinu na sudu

Sekretarijat za pravosuđe optužio je Butinu da je radila kao "prikriveni ruski agent" i da je bila u kontaktu sa ruskim špijunima, a sve da bi "uticala na one koji odlučuju da sprovedu rusku agendu".

Ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao da nikada nije čuo za Butinu do njenog hapšenja, da je pitao obavještajce da li znaju nešto o njoj i da su svi odgovorili negativno.

Slučaj Marije Butine odvojen je od istrage Roberta Muellera o miješanju Rusije u predsjedničke izbore u SAD.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG