Linkovi

Optužena ruska agentkinja u SAD postigla sporazum o priznavanju krivice


Arhiva - Optužena ruska agentkinja Marija Butina govori na Freedom fest konferenciji u Las Vegasu, Nevada, na fotografiji koja je objavljena na društvenim mrežama 19. jula 2018.
Arhiva - Optužena ruska agentkinja Marija Butina govori na Freedom fest konferenciji u Las Vegasu, Nevada, na fotografiji koja je objavljena na društvenim mrežama 19. jula 2018.

Optužena ruska špijunka koju drže Sjedinene Države pod optužbom za inflitraciju u krugove Republikanske partije zbog obezbjeđivanja informacija za Moskvu, postigla je sporazum sa tužiocima o priznavanju krivice, kaže se u sudskim spisima od ponedeljka.

Marija Butina, koja je uhapšena u julu i koja se od onda nalazi u pritvoru, trebalo bi da se pojavi pred sudom u Washingtonu na saslušanju, a krivična tužba po kojoj bi ona trebalo da se izjasni krivom, nije objelodanjena.

Butina (30) izjasnila se da nije kriva po navodima koji je optužuju da je nezakonito djelovala kao neregistrovani agent ruske vlade, koristeći rusku grupu koju je nazvala "Pravo da se nosi oružje" kako bi izgradila veze sa najmoćnijim američkim lobijem za nošenje oružja, Nacionalnom asocijacijom za oružje (NRA), kao dio napora da promoviše Republikansku partiju u SAD.

Butina je navodno razvila lični odnos sa republikanskim aktivistom povezanim sa NRA, Polom Ericsonom, i živela je sa njim. Butina je takođe upisana kao svršeni student Američkog univerziteta u Washingtonu, gdje je stekla master u međunarodnim odnosima ranije ove godine.

Ali američki Sekretarijat za pravosuđe navodi da je Butina "tajna ruska agentkinja" koja je zadržala veze sa ruskim špijunima u misiji ciljanoj da se prodre u "američki nacionalni aparat donosioca odluka, kako bi prenosila agendu Ruskoj Federaciji". Oni navode da je njen rad u Sjedinjenim Državama vodio bivši ruski zakonodavac koga je američki Sekretarijat za finansije sankcionisao zbog navodnih veza sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Advokati Butine rekli su u sudskom podnesku da je slučaj protiv nje sada "riješen".

Njeni nalozi na društvenim mrežama pokazuju da se ona družila sa američkim političarima i kako pozira sa oružjem na nacionalnim festivalima oružja.

Slučaj Butine odvojen je od aktuelne 19 mjeseci duge istrage specijalnog tužioca Roberta Muellera, u kojoj on istražuje da li je kampanja Donalda Trumpa iz 2016. sarađivala sa Rusijom kako bi mu pomogla da pobijedi u trci za predsjednika i da li je Donald Trump, kao predsjednik, opstruirao pravdu kako bi omeo istragu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG