Linkovi

Rusija zabranila grupu za ljudska prava Freedom House koju finansiraju SAD


Logotipi Freedom Housea prikazani su na panelu iza telepromptera pored američke zastave tokom ceremonije dodjele godišnjih nagrada grupe za ljudska prava u Washingtonu, 9. maja 2023.
Logotipi Freedom Housea prikazani su na panelu iza telepromptera pored američke zastave tokom ceremonije dodjele godišnjih nagrada grupe za ljudska prava u Washingtonu, 9. maja 2023.

Rusija je u utorak saopćila da je grupu za ljudska prava koju finansiraju SAD Freedom House proglasila "nepoželjnom organizacijom", zabranivši bilo kome da radi za tu grupu ili da ima veze s njom.

Vlasti u Rusiji su od 2015. proglasile desetine medija, trustova mozgova i neprofitnih organizacija "nepoželjnim", a grupe za prava kažu da je etiketa osmišljena da odvrati neslaganje.

U saopćenju, ruski glavni tužilac je rekao da je Freedom House pozvao na "sveobuhvatnu pomoć Ukrajini da porazi Rusiju" i da je "diskreditirao" rusku vojsku.

Organizacija pruža informacijsku, finansijsku, pravnu i drugu podršku ruskim opozicionim strukturama, prozapadnim i LGBT aktivistima, zajednicama koje brane svoje interese i osobama osuđenim za terorističke zločine.

Freedom House kaže da podržava i obezbjeđuje sredstva lokalnim demokratskim aktivistima i grupama za građansku slobodu u više od 30 zemalja, primajući veći dio finansiranja od američkog State Departmenta.

Najpoznatija je po indeksu "Sloboda u svijetu" koji mjeri građanske slobode svake zemlje i označava ih kao "slobodne" ili "neslobodne". Rusija je označena kao "Nije slobodna".

Otkako je pokrenula ofanzivu na Ukrajinu, Moskva je poduzela neviđeno suzbijanje neslaganja koje su grupe za ljudska prava usporedile s masovnom represijom iz sovjetske ere.

Među ostalim organizacijama koje su u Rusiji označene kao "nepoželjne" su Svjetski fond za divlje životinje, Greenpeace, Transparency International i Radio Free Europe/Radio Liberty.

XS
SM
MD
LG