Linkovi

Posjetom Vijetnamu, Putin traži novu 'sigurnosnu arhitekturu' za Aziju


Posjeta predsjednika Rusije(D) Vijetnamu
Posjeta predsjednika Rusije(D) Vijetnamu

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da želi izgraditi "pouzdanu sigurnosnu arhitekturu" u azijsko-pacifičkom regionu tokom državne posjete Vijetnamu u četvrtak, u sklopu putovanja u Aziju koje se smatra pokazivanjem prkosa Zapadu.

Dan nakon što je potpisao sporazum o međusobnoj odbrani sa Sjevernom Korejom, Putin je na vojnoj ceremoniji u Vijetnamu dobio pozdrav iz 21 puške, zagrlila su ga dva komunistička lidera, a jedan od njih raskošno pohvalio.

Putin je doprinio "miru, stabilnosti i razvoju" u svijetu, rekao je vijetnamski predsjednik.

Putinova posjeta izazvala je kritike Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, koji ruskog lidera tretiraju kao pariju i protestirali su da mu ne treba dati pozornicu na kojoj bi branio ruski rat u Ukrajini.

Rusija i Vijetnam potpisali su sporazume o pitanjima uključujući energetiku, naglašavajući okretanje Moskve ka Aziji nakon što je Zapad uveo sankcije Moskvi zbog sukoba u Ukrajini.

"Čvrsto smo opredijeljeni za produbljivanje sveobuhvatnog strateškog partnerstva sa Vijetnamom, koje ostaje među prioritetima ruske vanjske politike", rekao je Putin, prenijeli su ruski mediji.

Ruska novinska agencija TASS citirala ga je kako je rekao da dvije zemlje dijele interes za "razvoj pouzdane sigurnosne arhitekture" u regionu zasnovane na neupotrebi sile i mirnom rješavanju sporova bez prostora za "zatvorene vojno-političke blokove".

11 paktova potpisanih u Hanoju nisu bili na istom nivou kao značajan sporazum o međusobnoj odbrani u Sjevernoj Koreji.

Ali Putinova topla dobrodošlica bila je dostignuće u odnosima s javnošću za ruskog lidera, koji protiv njega ima neriješeni nalog za hapšenje Međunarodnog krivičnog suda zbog navodnih ratnih zločina u Ukrajini, optužbe koje on negira.
Ni Rusija ni Vijetnam nisu članovi MKS-a.

"Putinov trijumfalni prijem u Hanoju će označiti kontrapunkt nedavnim neuspjesima Rusije", rekla je Carlyle Thayer, profesor emeritus na Akademiji odbrambenih snaga Australije, navodeći nedavnu konferenciju o Ukrajini u Švicarskoj i nove sankcije Evropske unije Rusiji.

Bile su to posljednje sankcije Zapada uvedene Rusiji od njene potpune invazije na Ukrajinu u februaru 2022., koju Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom".

Putinovim odnosima s javnošću pomogla je činjenica da Vijetnam, za razliku od Sjeverne Koreje, ima prijateljske odnose sa Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima, rekao je Zachary Abuza, profesor na američkom Nacionalnom ratnom koledžu.

"Iako je tada u Sjevernoj Koreji bilo mnogo manje fanfara i performativnih aspekata, ova posjeta je i dalje bila važna za Putina jer je Vijetnam zapravo važan akter u globalnoj ekonomiji, a ne neka komično zla država parija", rekao je Abuza.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, lijevo, i vijetnamski predsjednik To Lam prisustvuju događaju Vijetnamskog udruženja prijateljstva u Hanoju, četvrtak, 20. juna 2024. (Manan Vatsyayana, Pool Photo via AP)
Ruski predsjednik Vladimir Putin, lijevo, i vijetnamski predsjednik To Lam prisustvuju događaju Vijetnamskog udruženja prijateljstva u Hanoju, četvrtak, 20. juna 2024. (Manan Vatsyayana, Pool Photo via AP)

ZAJEDNIČKA HISTORIJA

Vojna ceremonija upriličena u znak pozdrava Putina, kojeg su zagrlili i vijetnamski predsjednik To Lam i premijer Pham Minh Chinh, bila je vrsta rezervirana za najviše šefove država i održana je kada su američki predsjednik Joe Biden i kineski predsjednik Xi Jinping posjetili Vijetnam prošle godine.

Dvojica predsjednika prisustvovali su razmjeni 11 sporazuma i memoranduma o razumijevanju, uključujući poslove o nafti i gasu, nuklearnoj nauci i obrazovanju.

Na drugom događaju, Lam je rekao da je Putin nastavio da vodi Rusiju "prevazilazeći sve poteškoće i izazove, istovremeno doprinoseći miru, stabilnosti i razvoju u regionu i svijetu".

Abuza je podvukao zajedničku komunističku historiju Vijetnama i Rusije, sa desetinama hiljada vijetnamskih kadrova - uključujući sadašnje članove Politbiroa - koji su prošli obuku u bivšem Sovjetskom Savezu.

"Vijetnamci nikada neće zaboraviti pomoć koju je Sovjetski Savez pružio tokom njihovog rata protiv Sjedinjenih Država", rekao je Abuza, niti da je Moskva bila jedan od rijetkih prijatelja Hanoja nakon što su komunističke snage porazile Južni Vijetnam koji su podržavale SAD 1975. godine.

KRITIKE

Vijetnamsko gostovanje Putina kritizirale su Sjedinjene Države, sada važan partner koji je prošle godine unaprijedio diplomatske odnose sa Hanojem i koje su najveće izvozno tržište Vijetnama, kao i EU.

U saopštenju američke ambasade ove sedmice navodi se da nijedna zemlja ne bi trebala dati Putinu platformu za promoviranje ruskog rata u Ukrajini.

Portparol delegacije EU u Vijetnamu rekao je da Hanoj ima pravo da razvija sopstvenu spoljnu politiku, ali je rekao da je ruski rat u Ukrajini pokazao da Moskva ne poštuje međunarodno pravo.

Unatoč zabrinutosti zbog posjete SAD-u i njihovim saveznicima, Hanoi je možda ispravno izračunao da neće pretrpjeti materijalne posljedice, rekao je Murray Hiebert, viši saradnik Programa za jugoistočnu Aziju u Washingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije.

Jedan od razloga je, kako je rekao, taj što se Washington u velikoj meri oslanja na svoje dobre odnose sa Vijetnamom kako bi se suprotstavio svom rivalstvu sa Kinom u regionu.

"Ne mislim da će to imati dugoročni uticaj... SAD im često daju malo prolaza", rekao je Hiebert.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG