Linkovi

Ruski diplomata u Ujedinjenim Nacijama podnio ostavku iz protesta zbog invazije na Ukrajinu


ARHIVA - Zgrada UN u Ženevi.
ARHIVA - Zgrada UN u Ženevi.

Iskusni ruski diplomata u Ujedinjenim nacijama u Ženevi Boris Bondarev podnio je ostavku u ponedeljak, navodeći da se "stidi" zbog invazije ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu.

Protesti unutar ruskog diplomatskog korpusa su rijetki, ali nisu bez presedana. 41-godišnji Bondarev predao je pismo ostavke adresirano na ambasadora Genadija Gatilova, a zatim je objavio veoma oštru osudu ruskih ratnih operacija.

“Agresivni rat koji je Putin pokrenuo protiv Ukrajine, i zapravo protiv cijelog zapadnog svijeta, nije samo zločin nad ukrajinskim narodom", rekao je Bandarev, "već je možda najozbiljniji zločin nad narodom Rusije, gde je slovo Z (znak podrške ruskom ratu u Ukrajini) precrtalo sve naše nade i šanse za prosperitetno slobodno društvo u našoj zemlji."

Bondarev, koji se u Ženevi bavi pitanjim razoružanja, iznio je tvrdnju da "oni koji su osmilili ovaj rat žele samo jednu stvar - da zauvijek ostanu na vlasti, žive u pompeznim, neukusnim palatama, plove jahtama koje se po težini u tonama i po cijeni mogu mjeriti sa cijelom ruskom mornaricom, da uživaju neograničenu moć i budu potpuno nekažnjivi".

“Da bi to ostvarili", rekao je Bondarev, "spremni su da žrtvuju koliko god života je potrebno. Hiljade Rusa i Ukrajinaca su već umrle samo zbog toga".

Rekao je da je tokom njegovih 20 godina diplomatske službe, uključujući i misije u Kambodži i Mongoliji, "stepen laži i neprofesionalnosti u Ministarstvu spoljnih poslova sve vrijeme rastao".

Bondarev je napao šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova kao "dobar primjer degradacije sistema", i čovjeka koji se od nekadašnjeg profesionalca i intelektualca koga su visoko cijenile kolege u diplomatiji srozao na nivo "nekoga ko stalno iznosi kontradiktorne izjave i prijeti svijetu (što znači i Rusiji takođe) nuklearnim oružjem!"

“Rusija više nema saveznike", zaključio je ruski diplomata, "i za to može da krivi samo svoju nesmotrenu i loše zamišljenu politiku. Više ne mogu da učestvujem u ovoj krvavoj, besmislenoj i potpuno nepotrebnoj sramoti".

Skoro uzgred je dodao: "Ponude za posao su dobrodošle."

Bondarev je za agenciju AP izjavio da još nije dobio nikakvu reakciju ruskih zvaničnika ali je dodao: "Da li me brine moguća reakcija iz Moskve? Mora da me brine."

Na pitanje da li se neke od njegovih kolega osjećaju slično njemu, dodao je: "nisu sve ruske diplomate ratni huškači. Oni su razumni ljudi ali moraju da šute."

Rusija je gušila proteste zbog invazije na Ukrajinu, hapsila demonstrante na ulicama, suzbijala kritike u medijima i usvojila kaznu od 15 godina zatvora za one koji šire "lažne informacije" o invaziji, što uključuje i korištenje riječi "rat" umjesto "specijalne vojne operacije."

U izvještaju su korištene i informacije AP-a.

XS
SM
MD
LG