Linkovi

Schroderova reputacija u Njemačkoj ugrožena zbog veza sa Rusijom


Bivši njemački kancelar Gerhard Šreder i ruski predsjednik Vladimir Putin, 2009.
Bivši njemački kancelar Gerhard Šreder i ruski predsjednik Vladimir Putin, 2009.

Gerhard Šreder sišao je sa pozicije njemačkog kancelara 2005. sa izgledima da bude poštovani državnik. Međutim, okolnosti su se promijenile.

BERLIN - Prošle nedelje, njemački poslanici su odlučili da Šrederu oduzmu prostorije i osoblje koje mu pripadaju kao bivšem kancelaru, Evropski parlament je pozvao da bude sankionisan, a njegova Socijaldemokratska partija, u kojoj je i aktuelni kancelar, je za sredinu juna zakazala saslušanje po prijedlozima da Šreder bude izbačen.

Mnogi u Njemačkoj nisu gledali blagonaklono na Šrederovo poslovanje sa ruskim energetskim sektorom i prijateljstvo sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Ni poslije ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, Šreder se nije distancirao od Putina, niti je napustio bilo koji od poslova u ruskim energetskim kompanijama.

"Gerhard Šreder se već godinama unazad ponaša kao biznismen, i treba da prestanemo da ga posmatramo kao bivšeg državnika i kancelara", kazala je kopredsjedavajuća Socijaldemokratske partije Saskja Eksen.

Kompanija Rosnjeft saopštila je da Šreder planira da podnese ostavku u bordu direktora, kojim je predsjedavao od 2017. Ipak, to izgleda nije bilo dovoljno da popravi njegov imidž jer su socijaldemokrate ocijenile da je "nažalost, prekasno".

Njemački kancelar Olaf Šolc ocijenio je da Šreder treba da podnese ostavku i na druga radna mjesta u ruskom energetskom sektoru. Šreder je godinama predsjedavao odborom akcionara Sjevernog toka, i bio na čelu borda direktora gasovoda koji je trebalo da sprovede gas od Rusije do Njemačke, a čija je izgradnja zaustavljena u februaru zbog rata u Ukrajini.

Prijateljski odnosi sa Putinom

Šreder ima dobre odnose i sa Putinom. Ugostio je ruskog predsjednika 2004. u Hanoveru, a dvojica lidera pojavila su se tada zajedno i u televizijskoj emisiji. Upitan da li Putina smatra "besprijekornim demokratom", Šreder je odgovorio potvrdno.

Nekoliko nedelja pošto je sišao sa dužnosti kancelara, Šreder je kritikovan jer se sastao sa predstavnicima rusko-njemačkog konzorcijuma koji gradi gasovod Sjeverni tok. Dok je bio kancelar, podržavao je taj projekat.

U aprilu 2014. uslikan je kako se grli sa Putinom na proslavi 70. rođendana u Sankt Petersburgu, u trenutku dok su tenzije Zapada i Rusije bile visoke zbog aneksije Krima.

U februaru ove godine, Gasprom je saopštio da je predložio Šredera za člana borda direktora. Nije poznato da li će taj prijedlog, o kojem treba da se raspravlja u junu, proći dalje.

Prije invazije na Ukrajinu, njemački kancelar Šolc je posjetio Moskvu i razgovarao sa Putinom, koji je hvalio Šredera kao "nezavisnog stručnjaka" i dodao da Nijemci koji neće da plaćaju mnogo za gas, treba da budu zahvalni Šrederu za to.

Iako je Šreder izjavio da je na ruskoj vladi da okonča rat u Ukrajini što prije i da bezbjednosni interesi Moskve ne opravdavaju vojnu intervenciju, nije govorio o svojim poslovima. Na mreži Linkedin je napisao da "je bilo mnogo grešaka sa obje strane" u odnosima Rusije i Zapada.

Bivši kancelar je svojevoljno vratio titulu počasnog građanina Hanovera, i tako preduhitrio gradske vlasti koje su to namjeravale da urade. Takođe je vratio i titule počasnog člana njemačke fudbalske federacije i fudbalskog kluba Borusija Dortmund. Ugledne socijaldemokrate apeluju da napusti stranku koju je vodio od 1999. do 2004.

Nije poznato šta je tačno razlog zbog kojeg se povukao iz Rosnjefta, ali se to desilo dan pošto su poslanici Bundestaga odlučili da mu oduzmu privilegije koje mu pripadaju kao bivšem kancelaru, a Evropski parlament odobrio rezoluciju kojom se "snažno zahtijeva" da podnese ostavke u ruskim firmama. Istim dokumentom se poziva na sankcionisanje političara koji primaju ruski novac.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG