Linkovi

Ukrajina prijavljuje ruske napade na istoku, napredak na jugu


Russia Ukraine War Explainer
Russia Ukraine War Explainer

Ukrajinske snage odolijevaju ruskom napadu u istočnim područjima fronta i suočavaju se s poteškoćama na sjeveroistoku, ali napreduju u blizini razorenog grada Bakhmuta i na jugu, rekla je zamjenica ministra odbrane.

Ruski izvještaji o liniji fronta kažu da su moskovske snage odbile ukrajinske napade u blizini sela koja okružuju Bakhmut i u područjima južnije, posebno u strateškom gradu Vuhlear na vrhu brda. Također su izvijestili o uspjehu u obuzdavanju ukrajinskih trupa na sjeveroistoku.

Reuters nije mogao potvrditi stanje na bojnom polju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u međuvremenu uručio nagrade vojnicima u luci Odesa i obećao: "Neprijatelj ni na koji način neće diktirati svoje uslove u Crnom moru!"

Ukrajinska vojska uključena je u kontraofanzivu kako bi povratila područja istoka i juga koja su zauzeta tokom 16-mjesečne invazije Rusije. Početni ukrajinski napretci su se fokusirali na osiguranje klastera sela na jugu.

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hanna Maliar, pišući na Telegramu, rekla je da je "svuda vruće" na istoku, a ruske snage napreduju u blizini opkoljenih gradova Avdiivka i Maryinka u regiji Donjeck.

"Pored toga, neprijatelj je započeo napad na područje Svatova", rekla je ona, misleći na region na sjeveroistoku Ukrajine gdje su bile aktivne ruske snage. "Vode se žestoke borbe...Situacija je prilično komplikovana."

Maliar je izvijestila o "djelimičnom uspjehu" južno od Bakhmuta, kojeg su ruske snage zauzele krajem maja nakon mjeseci žestokih borbi.

A na južnom frontu, gdje su ukrajinske snage ponovo zauzele nekoliko sela, Maliar je rekla da je došlo do "postepenog napredovanja" u dvije oblasti.

"Naše trupe se suočavaju sa intenzivnim otporom neprijatelja, daljinskim miniranjem i preraspoređivanjem neprijateljskih rezervi, ali neumorno stvaraju uslove za brže napredovanje", napisala je ona.

General Oleksander Tarnavskiy, odgovoran za južni front, rekao je da ukrajinske snage "sistematski uništavaju neprijatelja" i izvijestio je o smrti nekoliko stotina ruskih snaga u posljednja 24 sata.

Zelenski i glavnokomandujući Ukrajine, general Valerij Zalužnij, izvijestili su o postojanom, iako sporom, napretku u kampanji. Predsjednik priznaje da je napredak ograničen, ali kaže da napad "nije holivudski film" s trenutnim uspjehom.

Ukrajina je takođe morala da trpi uporne ruske vazdušne napade na ukrajinske gradove, iako Kremlj poriče da je napadao civilne ciljeve.

Rusija je u nedjelju, nakon 12 dana pauze, pokrenula napade dronovima na Kijev i okolni region, pri čemu su sistemi protivvazdušne odbrane uništili svo oružje pri približavanju.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG