Linkovi

Rusija kaže da je odbila napad 17 ukrajinskih dronova na Krim


Sistem protivvazdušne odbrane se tokom zalaska sunca na krovu glavne zgrade ruskog ministarstva odbrane u Moskvi, 1. novembra 2023. Sistemi protivvazdušne odbrane postavljeni su u mnogim dijelovima Moskve kao zaštita od ukrajinskih napada dronovima.
Sistem protivvazdušne odbrane se tokom zalaska sunca na krovu glavne zgrade ruskog ministarstva odbrane u Moskvi, 1. novembra 2023. Sistemi protivvazdušne odbrane postavljeni su u mnogim dijelovima Moskve kao zaštita od ukrajinskih napada dronovima.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u utorak da je osujetilo napade ukrajinskih dronova iznad Crnog mora i poluostrva Krim.

Ruska protivvazdušna odbrana uništila je devet dronova, dok je osam drugih presretnuto elektronskim sredstvima, saopštilo je ministarstvo.

Mihail Razvožajev, guverner Sevastopolja kojeg je postavila Rusija, rekao je na Telegramu da je jedna osoba povrijeđena u padu olipine oborenog drona.

U međuvremenu, ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy rekao je u ponedjeljak u svom noćnom video obraćanju da je "potpuno neodgovorno" razgovarati o održavanju izbora u Ukrajini u vrijeme rata. Pozvao je na jedinstvo kako bi se izbjegle besmislene političke rasprave.

"Moramo prepoznati da je ovo vrijeme za odbranu, vrijeme za borbu, od kojeg zavisi sudbina države i njenih ljudi," rekao je on. "Smatram da izbori nisu primjereni u ovom trenutku."

Zelenskyy je rekao da je ključno fokusirati se na vojne izazove s kojima se Ukrajina suočava dok pokušava odbiti ruske snage koje zauzimaju gotovo jednu petinu njene teritorije više od 20 mjeseci nakon što je pokrenula invaziju punog razmjera u februaru 2022.

Izbori su zabranjeni prema vanrednom stanju koje je sada na snazi u Ukrajini, ali Zelenski je razmišljao da li da se pozove na posebne odredbe za njihovo održavanje, uključujući promjenu zakona i stranu pomoć kako bi se platio proces.

On je rekao da bi volio da se kandiduje za drugi mandat ako dođe do glasanja.

Ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba rekao je tokom vikenda da Zelenski odmjerava prednosti i nedostatke ratne ankete.

Bilo je nekoliko poziva iz inostranstva, uključujući republikanskog američkog senatora Lindsey Grahama, da se izbori nastave kao dokaz reformi ukrajinskih demokratskih institucija.

Ukrajina se nada da će dobiti "pozitivnu" ocjenu Evropske unije o svom napretku ka konačnom članstvu u EU, izjavila je u ponedjeljak za Reuters potpredsjednica ukrajinske vlade Olha Stefanishyna.

Stefanishyna je rekla da je Kijev implementirao sve reforme koje su od njega potrebne. Očekuje se da će izvještaj koji izlazi u srijedu označiti početak pregovora o pristupanju Ukrajine EU, koji počinju u decembru.

"Rekla bih da bi ocjena definitivno bila pozitivna, jer smo bili u stalnom kontaktu sa Evropskom komisijom, razgovarali smo o koracima i pregovarali o koracima koje smo uspjeli implementirati", rekla je Stefanishyna.

Pregovori o članstvu u EU traju godinama, jer kandidati moraju ispuniti opsežne pravne i ekonomske kriterije prije pristupanja. EU, koja sada ima 27 država članica, također nije voljna prihvatiti zemlju koja je u ratu.

U Poljskoj, zemlji EU, poljski kamiondžije blokirali su u ponedjeljak puteve do tri granična prijelaza s Ukrajinom, protestirajući protiv onoga što smatraju nedjelovanjem vlade zbog gubitka poslovanja stranih konkurenata nakon ruskog rata protiv Ukrajine.

Kamioni čekaju prelazak ukrajinsko-poljske granice, na kontrolnom punktu Rava-Ruska, oblast Lavov, Ukrajina, 17. aprila 2023.
Kamioni čekaju prelazak ukrajinsko-poljske granice, na kontrolnom punktu Rava-Ruska, oblast Lavov, Ukrajina, 17. aprila 2023.

Lokalne vlasti su saopštile da se poljskim kamiondžijama ne sviđa što su ukrajinske transportne kompanije izuzete od traženja dozvola za prelazak poljske granice od ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Zahtjevi kamiondžija uključuju ponovno uvođenje ograničenja na broj kamiona registrovanih u Ukrajini koji ulaze u Poljsku i zabranu transportnih kompanija s kapitalom izvan Europske unije, između ostalog.

„Blokiranje puteva do graničnih prelaza između Poljske i Ukrajine… bolan je ubod u leđa Ukrajini koja trpi rusku agresiju“, napisao je ukrajinski ambasador u Varšavi Vasil Zvarič na X.

Vrhovni komandant Ukrajine rekao je u ponedjeljak da je njegov pomoćnik, major u činu, poginuo u eksploziji kada je otvorio rođendanski poklon koji je eksplodirao.

"Moj pomoćnik i bliski prijatelj, major Henadij Častjakov, ubijen je u tragičnim okolnostima na svoj rođendan u porodičnom okruženju", napisao je general Valerij Zalužnji u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. "U jednom od njegovih poklona eksplodirala je nepoznata eksplozivna naprava."

Internetska novina Ukrainska pravda navodi da je bezbjednosnom izvoru supruga Častjakova rekla da je poklon bila boca pića u obliku granate koju je donio kući. Eksplodirala je kada ju je otvorio.

Trinaestogodišnji sin Častjakova zadobio je teške povrede od eksplozije.

Ukrajina je u ponedjeljak pokrenula krivičnu istragu protiv vojnih oficira koji su organizirali ceremoniju odavanja počasti koja je pogođena ruskim projektilom, ubivši 19 vojnika u jednom od najsmrtonosnijih pojedinačnih napada koje su prijavile ukrajinske snage.

Neke informacije za ovu priču došle su od AP-a, Reutersa i agencije Frans pres.

XS
SM
MD
LG