Linkovi

Ukrajina i Rusija u brutalnoj borbi u Bakhmutu, žrtve se gomilaju


Ukrajinski vojnici u blizini grada Bakhmuta na prvoj liniji fronta
Ukrajinski vojnici u blizini grada Bakhmuta na prvoj liniji fronta

Ukrajinske snage suočile su se u ponedjeljak s nemilosrdnim ruskim napadima na Bakhmut u istočnoj regiji Donjeck, a obje su strane izvijestile o sve većim neprijateljskim gubicima dok su se borile preko male rijeke koja presijeca uništeni grad i sada označava liniju fronta.

Situacija u gotovo napuštenom gradu bila je teška, rekao je zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga, ali je dodao da njegove snage odbijaju sve ruske pokušaje da ga zauzmu.

"Svi neprijateljski pokušaji da zauzmu grad odbijaju se artiljerijom, tenkovima i drugom vatrenom moći", rekao je general pukovnik Oleksandr Syrskyi na platformi za razmjenu poruka ukrajinskog vojnog medijskog centra Telegram.

Ukrajinske snage kontroliraju zapadni dio Bakhmuta, dok ruska plaćenička grupa Wagner kontrolira veći dio istočnog dijela, a rijeka Bakhmutka koja protiče kroz grad označava liniju fronta, objavile su britanske obavještajne službe u ažuriranju za vikend.

Osnivač Wagnera Jevgenij Prigožin rekao je u nedelju da je situacija "teška, veoma teška".

"Što smo bliže centru grada, to su borbe teže... Ukrajinci ubacuju beskrajne rezerve. Ali mi napredujemo i napredovaćemo", rekao je Prigožin u komentarima koje je objavila njegova pres služba.

Takođe je rekao da su pripadnici ruske vojske pomogli njegovim trupama municijom.

"Juče smo dobili 15 kamiona, danas smo dobili 12. I mislim da ćemo ih i dalje primati", rekao je on, dodajući da nije bilo sukoba između njegovih boraca i ruskih trupa.

Prigožin se ranije žalio da rusko rukovodstvo namjerno izgladnjuje svoje ljude municijom, što je ministarstvo odbrane odbacilo.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kasno u nedjelju da su njegove snage ubile više od 1.100 ruskih vojnika u proteklih nekoliko dana dok su se borili za kontrolu nad Bahmutom.

„Za manje od nedelju dana, počevši od 6. marta, uspjeli smo da ubijemo više od 1.100 neprijateljskih vojnika samo u sektoru Bahmut, što je nepovratan gubitak Rusije“, rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

Ruske snage su pretrpjele 1.500 "sanitarnih gubitaka", a vojnici su ranjeni dovoljno teško da ih drže van akcije, dodao je on.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je ranije tokom dana da su njene snage ubile više od 220 ukrajinskih pripadnika u poslednja 24 sata u regionu Donjecka.

Prigožin je rekao da će Wagner "početi da se ponovo pokreće" i da zapošljava čim Bakhmut bude osvojen. Wagner je otvorio centre za zapošljavanje u 42 grada kako bi popunio svoje redove.

Nijedna strana nije dala detalje o svojim žrtvama.

Ukrajinski padobranci 80. vazdušno-jurišne brigade odmaraju se u zemunici na liniji fronta u blizini Bakhmuta, Ukrajina, 10. marta 2023.
Ukrajinski padobranci 80. vazdušno-jurišne brigade odmaraju se u zemunici na liniji fronta u blizini Bakhmuta, Ukrajina, 10. marta 2023.

UKRAJINA ČEKA TENKOVE

Dok je strateška vrijednost Bakhmuta diskutabilna, Rusija gleda na njegovo zauzimanje kao korak ka glavnom cilju rata – koji sada traje već drugu godinu – zauzimanja cijelog ukrajinskog industrijskog regiona Donbasa. Donjeck i Lugansk regioni čine Donbas.

Ukrajina je odlučila ostati i boriti se u rudarskom gradu, nakon prvih znakova da se planira povući, kako bi razbila najbolje ruske jedinice uoči očekivane proljetne ofanzive ukrajinskih snaga.

Analitičari očekuju da će ukrajinska kontraofanziva početi ozbiljno tokom aprila-maja kako se vrijeme bude popravljalo i pristizala nova vojna pomoć, uključujući teške tenkove Leopard i Challenger.

Zapadni tenkovi će značajno promijeniti ratnu taktiku, rekao je za Reuters Leonid Khoda, odlikovani komandant ukrajinske tenkovske brigade.

"Svi čekaju, čeka i 1. tenkovska brigada. Nedavno smo poslali osoblje da nauči da upravlja (Leopardom) 2A6", rekao je Khoda, koji komanduje 1. tenkovskom brigadom Siversk koja se bori na jugu Donjecka.

Na drugom mjestu, ruska protivvazdušna odbrana je u ponedeljak oborila četiri projektila iznad svoje oblasti Belgorod koja se graniči sa Ukrajinom, rekao je njen guverner, dodajući da je jedna osoba povrijeđena.

Vjačeslav Gladkov nije rekao ko stoji iza napada, ali je u prošlosti optužio ukrajinske snage s druge strane granice za slične napade.

Ukrajinski grad Donjeck, koji je pod kontrolom Rusije, granatiran je četiri puta u nedjelju, a pogođena su stambena područja i dalekovodi, a ruski zvaničnici okrivljuju Ukrajinu.

Ukrajina gotovo nikada ne preuzima odgovornost za napade unutar Rusije i na teritoriju pod kontrolom Rusije u Ukrajini.

U međuvremenu, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba pozvao je Njemačku da ubrza isporuke municije i da započne obuku ukrajinskih pilota na zapadnim borbenim avionima.

Kuleba je jasno stavio do znanja da ne očekuje da će zapadni saveznici Ukrajini dati avione koje je tražila u skorije vrijeme, ali je rekao da piloti treba da budu spremni kada odluka bude donesena.

Visoki zvaničnik EU rekao je da bi Evropska unija uskoro mogla dopuniti fond za kupovinu oružja Ukrajini za 3,5 milijardi eura.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG