Linkovi

Rusija tvrdi da je zauzela Soledar, Kijev demantuje


Višecevni raketni bacač ukrajinske vojske  ispaljuje rakete na ruske položaje na prvoj liniji fronta u blizini Soledara, oblast Donjecka, Ukrajina, u srijedu, 11. januara 2023.
Višecevni raketni bacač ukrajinske vojske  ispaljuje rakete na ruske položaje na prvoj liniji fronta u blizini Soledara, oblast Donjecka, Ukrajina, u srijedu, 11. januara 2023.

Rusija je u petak saopštila da je preuzela kontrolu nad ukrajinskim gradom Soledar. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je Soledar zauzet kasno u četvrtak.

„Oslobađanje grada Soledara završeno je uveče 12. januara”, rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konashenkov, dodajući da je razvoj događaja „važan za nastavak ofanzivnih operacija u Donjecku regionu”.

Ali Serhii Cherevaty, glasnogovornik ukrajinske vojske na istoku, negirao je tvrdnje ruskog Ministarstva odbrane u komentarima, rekavši da su „borbe u toku u gradu”.

Preuzimanje kontrole nad gradom omogućilo bi ruskim snagama da „presijeku linije snabdijevanja ukrajinskih snaga” u Bakhmutu, a zatim „blokiraju i opkole tamošnje ukrajinske jedinice”, rekao je Konashenkov.

Institut za proučavanje rata, istraživački centar u Washingtonu, primijetio je da pad Soledara ne bi označio „operativno značajan razvoj događaja i malo je vjerovatno da će nagovijestiti skoro rusko opkoljavanje Bakhmuta”.

Bitka za Soledar, grad koji je dobio ime po rudnicima soli, bjesni već mjesecima.

Područje je jedno od najaktivnijih u sukobu, što otežava nezavisnu procjenu situacije.

 • 16x9 Image

  GLAS AMERIKE

  Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

 • 16x9 Image

  REUTERS

  Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

 • 16x9 Image

  ASSOCIATED PRESS (AP)

  Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG