Linkovi

Ukrajinski dron pogodio rusku rafineriju nafte. Putin ponovo prijeti Zapadu


Ilustracija
Ilustracija

Zvaničnici na jugozapadu Rusije rekli su u četvrtak da je ukrajinski napad dronom zapalio požar u rafineriji nafte.

Vasilij Golubev, regionalni guverner regije Rostov na Donu, rekao je na Telegramu da je napad pogodio rafineriju Novoshakhtinsk i da su radovi na toj lokaciji obustavljeni.

U ruskoj oblasti Belgorod, guverner Vjačeslav Gladkov rekao je da je ukrajinski dron kamikaza udario u skladište nafte u Starom Oskolu. Još jedan napad dronom oštetio je poljoprivredni biznis u Belgorodu, rekao je Gladkov.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je u četvrtak da je presrelo šest ukrajinskih dronova iznad Belgoroda, kao i 13 iznad Krima koji je okupirala Rusija.

Ukrajinska vojska izvijestila je u četvrtak da je oborila 17 od 18 dronova koje je Rusija lansirala u napadima tokom noći.

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da su presretanja izvršena iznad regiona Herson, Hmeljnicki, Nikolajev i Zaporožja.

Serhii Tiurin, guverner regije Hmeljnicki, prijavio je štetu na infrastrukturnom objektu, ali nije bilo povrijeđenih u napadu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u srijedu da bi Rusija mogla upotrijebiti nuklearno oružje ako je ugrožen njen suverenitet.

"Ako nečiji postupci ugrožavaju naš suverenitet i teritorijalni integritet, smatramo da je moguće koristiti sva sredstva koja su nam na raspolaganju", rekao je Putin, navodeći kako je da je to sigurnosna politika njegove zemlje.

"Iz nekog razloga, oni vjeruju na Zapadu da ga Rusija nikada neće koristiti", rekao je Putin grupi međunarodnih novinara, dodajući da je ruski nuklearni arsenal mnogo moćniji od onoga što su Sjedinjene Države koristile u Hirošimi i Nagasakiju u Japanu tokom svjetskog rata. II.

Putin je također imao upozorenje za Sjedinjene Države i Njemačku.

Rekao je da bi ga dopuštanje Ukrajini da ispaljuje zapadno oružje dugog dometa, u Rusiju, moglo potaknuti da postavi slično rusko oružje u zemlje u dometu SAD-a ili njihovih evropskih saveznika.

Ako smatraju da je moguće da se takvo oružje isporuči u zonu borbenih dejstava kako bi izvršili udare na našoj teritoriji i stvarali nam probleme, zašto mi nemamo pravo da isporučujemo oružje iste vrste u neke regione svijeta gdje oni mogu koristiti za pokretanje udara na osjetljive objekte zemalja koje to rade Rusiji?" rekao je on, prenosi The Associated Press.

Arhiva: Ruski predsjednik tokom ranijeg intervjua u Moskvi.
Arhiva: Ruski predsjednik tokom ranijeg intervjua u Moskvi.

Njemačka se pridružila Sjedinjenim Državama prošle sedmice i ovlastila Ukrajinu da gađa ciljeve na ruskom tlu duž regionalne granice Ukrajine u Harkovu koristeći oružje dugog dometa koje je isporučila. Putin je pomenuo američki ATACMS, kao i britanske i francuske rakete.

Njemački tenkovi koji su stigli u Ukrajinu iznenadili su mnoge u Rusiji, prema Putinu, koji je rekao: „Kada su se njemački tenkovi prvi put pojavili na ukrajinskom tlu, to je već proizvelo takav moralni, etički šok u Rusiji, jer su odnosi prema [Njemačkoj] u ruskom društvu uvijek bili bilo veoma dobri."

"Sada, ako koriste rakete za napad na objekte na ruskoj teritoriji, to će potpuno uništiti rusko-njemačke odnose", rekao je Putin.

Upitan o predstojećim američkim izborima, ruski lider je rekao da nije zabrinut za rezultate.

"Da kažem — govorim sasvim iskreno — da vjerujemo da će se nakon izbora nešto promijeniti prema Rusiji u američkoj politici, ne bih to rekao. Ne mislimo tako. Mislimo da se ništa ozbiljno neće dogoditi", rekao je Putin.

Neke informacije za ovaj izvještaj dali su Associated Press, Reuters i agencija Frans pres.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG