Linkovi

Rusija sudi Gershkovichu zbog "rada za CIA-u", SAD odbacuju "lažne" optužbe


Novinar Wall Street Journala Evan Gershkovich (Foto: AP/Alexander Zemlianichenko)
Novinar Wall Street Journala Evan Gershkovich (Foto: AP/Alexander Zemlianichenko)

Američkom novinaru Evanu Gershkovichu, koji je u Rusiji pritvoren po optužbama za špijunažu, sudiće se u gradu Jekaterinburgu, saopštile su u četvrtak ruske vlasti.

Rusko tužilaštvo je saopštilo da je utvrđena optužnica protiv Gershkovicha i da je slučaj prosleđen regionalnom sudu. Tužioci su naveli da su zaključili da je Gershkovich prikupljao informacije za američku Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA) o jednoj ruskoj fabrici tenkova.

"Istragom je ustanovljeno, i potvrđeno dokazima, da je Gershkovich, američki novinar za Wall Street Journala, po instrukcijama CIA-e prikupljao tajne informacije u regionu Sverdlovsk u martu 2023. godine o aktivnostima odbrambene fabrike NPK Uralvagonzavod JSC na proizvodnji i popravci vojne opreme", navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Nisu međutim pruženi dokazi, prenosi agencija Reuters.

Nije precizirano kada će suđenje početi niti da li će biti zatvoreno za javnost, kao što je to običaj u sličnim slučajevima.

Gershkovich i Wall Street Journal odbacuju optužbe, a dnevnik je više puta pozivao na oslobađanje svog novinara.

Američki dnevnik je u četvrtak kritikovao "nečuvenu" odluku ruskog Tužilaštva.

"Evan Gershkovich je suočen sa lažnom i neosnovanom optužbom. Najnoviji potez Rusije ka lažnom suđenju je, iako očekivan, duboko razočaravajući i ne manje nečuven", naveli su u saopštenju glavna urednica Emma Tucker i čelnici Wall Street Journala.

Iz State Departmenta je saopšteno da optužbe nisu kredibilne i da Gershkovich nije uradio ništa pogrešno.

"Nikada nije trebalo da bude uhapšen. Novinarstvo nije zločin. Optužbe protiv njega su lažne i ruska vlada to zna. Trebalo bi odmah da bude oslobođen. U ime američke vlade, mogu da kažem da ćemo nastaviti da radimo na tome da ih vratimo kući", rekao je portparol Matthew Miller.

Bijela kuća je optužbe nazvala "smiješnim", dok je predsjednik Joe Biden ocijenio je da je riječ o "potpuno nelegalnom" pritvaranju.

Eksperti za slobodu medija rekli su prethodno za Glas Amerike da će suđenje svakako biti lažno, ali da je neophodno da bi se osiguralo oslobađanje Gershkovicha kroz razmjenu zarobljenika između Rusije i SAD.

Gershkovich (32) uhapšen je 29. marta prošle godine u Jekaterinburgu po optužbama za špijunažu zbog kojih mu prijeti zatvorska kazna do 20 godina. Federalna služba bezbjednosti (FSB), nasljednica KGB-a, saopštila je da je Gershkovicha "uhvatila na djelu" dok je pokušavao da dođe do vojnih tajni. Nije međutim dala dokaze za to.

State Department je Gershkovicha proglasio nezakonito pritvorenim. Prvi je američki novinar pritvoren po optužbama za špijunažu od vrhunca Hladnog rata kada je 1986. godine uhapšen Nicholas Daniloff. Hapšenje Gershkovicha šokiralo je strane novinare u Rusiji, iako je ta zemlja uvela veoma represivne zakone o medijima nakon što je poslala trupe u Ukrajinu, prenosi agencija AP.

U Rusiji je pritvorena i Alsu Kurmasheva, novinarka Radija Slobodna Evropa koja ima dvojno američko-rusko državljanstvo. Ona je optužena da se nije registrovala kao takozvani strani agent i da je širila, kako tvrdi Moskva, lažne informacije o ruskoj vojsci. Američka vlada je pozvala Rusiju da je hitno oslobodi.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG