Linkovi

Ruski sud produžio pritvor novinarki Radija Slobodna Evropa


Novinarka Radija Slobodna Evropa/Radio Sloboda (RFE/RL) Alsu Kurmaševa, optužena za kršenje ruskog zakona o stranim agentima, razgovara sa svojim advokatom Edgarom Matevosjanom dok prisustvuju sudskom ročištu u Kazanju, Rusija, 23. oktobra 2023.
Novinarka Radija Slobodna Evropa/Radio Sloboda (RFE/RL) Alsu Kurmaševa, optužena za kršenje ruskog zakona o stranim agentima, razgovara sa svojim advokatom Edgarom Matevosjanom dok prisustvuju sudskom ročištu u Kazanju, Rusija, 23. oktobra 2023.

Ruski sud prihvatio je zahtjev tužilaca za produženje pritvora novinarki Radija Slobodna Evropa Alsu Kurmaševoj nakon što ju je prošle sedmice policija uhapsila pod optužbom da se nije registrovala kao strani agent, u skladu sa zakonom.

Sovjetski okružni sud u Kazanju odbio je 23. oktobra zahtjev advokata Kurmaševe za istražnu mjeru koja nije uključivala zatvor i poslao je ponovo u pritvorski centar do 5. decembra.

"Duboko smo razočarani ishodom današnje rasprave", rekao je vršilac dužnosti predsjednika RSE Jeffrey Gedmin.

"Pozivamo na hitno oslobađanje Alsu kako bi ponovo bila sa svojom porodicom", dodao je on.

Kurmaševa, novinarka Tatarsko-baškirskog servisa RSE iz Praga u Češkoj, koja ima dvojno američko i rusko državljanstvo, otputovala je u Rusiju zbog hitne porodične situacije u maju ove godine.

Privremeno je zadržana dok je čekala na povratni let 2. juna na aerodromu u Kazanju, gdje su joj oduzeta oba pasoša. Od tada nije mogla da napusti Rusiju dok je čekala da joj vrate putne isprave.

Vlasti su 11. oktobra kaznile Kurmaševu sa 10.000 rubalja (103 dolara) jer nije prijavila svoj američki pasoš ruskim vlastima, prema izvještajima lokalnih medija na osnovu sudskih dokumenata koje su imali na uvid.

Kurmaševa je ponovo privedena 18. oktobra i ovog puta optužena da se nije registrovala kao strani agent, što je krivično djelo za koje je zaprijećena kazna do pet godina zatvora.

Istražni komitet je saopštio da se Kurmaševa sumnjiči da nije "ispunila obavezu utvrđenu zakonodavstvom Ruske Federacije da nadležnom organu dostavi dokumente neophodne za upis u registar stranih agenata".

Kremlj je negirao da je Moskva bila uključena u kampanju progona američkih državljana, ali nije dalje komentarisao pritvor Kurmaševe.

Rusko pritvaranje Kurmaševe, drugog američkog medijskog radnika kojeg Moskva drži u pritvoru ove godine, izazvalo je talas kritika grupa za ljudska prava i političara koji kažu da taj potez signalizira novi nivo ratne cenzure.

Rusija je optužena da je pritvarala Amerikance kako bi ih koristila kao monetu za razmjenu za Ruse zatvorene u Sjedinjenim Državama. Reporter Wall Street Journala Evan Gerškovič uhapšen je u martu zbog navodnog špijuniranja -- optužbe koju on i novine oštro poriču.

Od 2012. Rusija koristi svoj takozvan zakon o stranim agentima da etiketira i kazni kritičare vladine politike. Takođe se sve više koristi za zatvaranje ljudi iz civilnog društva i medijskih grupa u Rusiji otkako je Kremlj pokrenuo svoju invaziju na Ukrajinu.

Ured UN-a za ljudska prava, Komitet za zaštitu novinara i predsjedavajući Komiteta za vanjske poslove Predstavničkog doma SAD-a pozvali su na hitno puštanje Kurmaševe na slobodu.

Zakon o stranim agentima dozvoljava vlastima da označe neprofitne organizacije kao "strane agente" ako primaju sredstva iz inostranstva i učestvuju u političkim aktivnostima.

RSE naglašava da ovaj zakon predstavlja političku cenzuru koja ima za cilj da spriječi novinare da obavljaju svoje profesionalne dužnosti.

Više od 30 radnika RSE je Ministarstvo pravde Rusije navelo kao "strane agente".

U martu je moskovski sud proglasio bankrot poslovanja RSE u Rusiji nakon što je kompanija odbila da plati višestruke kazne u ukupnom iznosu od više od milijardu rubalja (14 miliona dolara) zbog nepoštivanja zakona.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG