Linkovi

Rusija uhapsila rusko-američku novinarku koja radi za Radio Slobodna Evropa


Alsu Kurmaševa, novinarka Radija Slobodna Evropa (Foto: CPJ na društvenim mrežama)
Alsu Kurmaševa, novinarka Radija Slobodna Evropa (Foto: CPJ na društvenim mrežama)

Novinarka Radija Slobodna Evropa (RFE/RL) privedena je u Rusiji i optužena da se nije registrovala kao strani agent, saopštili su u njen poslodavac i nevladin Komitet za zaštitu novinara sa sjedištem u New Yorku.

Alsu Kurmaševa, urednica Tatarsko-baškirskog servisa RSE, čiji rad djelimično finansira američki Kongres, "treba da bude puštena da bi se odmah vratila svojoj porodici", rekao je vršilac dužnosti predsjednika RFE/RL Jeffrey Gedmin u saopštenju.

"Alsu je veoma poštovana koleginica, odana supruga i posvećena majka dvoje djece", rekao je Gedmin.

Radio Slobodna Evropa kao i Glas Amerike, nezavisne su medijske organizacije, čiji rad nadzire američka Agencija za globalne medije.

Ona je druga američka novinarka koju je Rusija zatočila u posljednjih nekoliko mjeseci. Evan Gerškovič, izvještač Wall Street Journala, u pritvoru je od marta pod optužbom za špijunažu.

Kurmaševa je tokom noći zadržana u Centru za privremeni pritvor, navodi se u saopštenju Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) sa sjedištem u New Yorku, pozivajući se na državni medij Tatar-Inform.

Predstavnik ruskog web sitea koji se bavi ljudskim pravima, OVD-Info, rekao je CPJ-u da će Kurmaševa "najvjerovatnije" uskoro biti prebačena u istražni pritvor.

Kurmaševa živi u Pragu u Češkoj, ali je ušla u Rusiju 20. maja zbog hitne porodične situacije, saopštio je CPJ.

Privremeno je zadržana na aerodromu u Kazanju 2. juna prije povratnog leta, gdje su joj oduzeti i američki i ruski pasoš i kažnjena zbog toga što nije prijavila svoj američki pasoš ruskim vlastima, navodi RFE/RL.

Kurmaševa je pokrivala teme u vezi sa etničkim manjinama u Tatarstanu i Baškortostanu, saopštio je je RFE/RFL, posebno o naporima da se očuva tatarski jezik, iako ruske vlasti "posljednjih godina vrše pojačan pritisak na Tatare".

Ona je čekala da joj vrate pasoše kada je objavljena nova optužba, saopštio je CPJ, dodajući da joj, ako bude proglašena krivom, prijeti do pet godina zatvora.

Organizacija je saopštila da je "duboko zabrinuta" zbog optužbi.

Ruske vlasti moraju da je "odmah puste i odbace sve optužbe protiv nje", rekla je Gulnoza Said, koordinatorica programa CPJ za Evropu i centralnu Aziju.

Ona je dodala: "Novinarstvo nije zločin, a pritvor Kurmaševe je još jedan dokaz da je Rusija odlučna da uguši nezavisno izvještavanje".

"Alsu je privedena samo zato što radi na Radiju Slobodna Evropa. U stvari, sada svaki nezavisni novinar u Rusiji rizikuje istu stvar", citirao je CPJ kolegu Kurmaševe, pod uslovom da ostane anoniman iz straha od odmazde.

Hapšenje Kurmaševe uslijedilo je sedam mjeseci nakon pritvora Gerškoviča, koji je postao prvi zapadni izvještač koji je u zatvoru zbog optužbi za špijunažu u Rusiji od sovjetskog doba.

Dopisnik Wall Street Journala iz Moskve, njegov poslodavac i američka vlada odbacili su optužbe o špijuniranju.

Rusija nije dostavila javne dokaze o optužbama koje je iznijela protiv Gerškoviča. Moskovski sud je ranije ovog mjeseca odbacio njegovu žalbu na pritvor i odredio mu pritvor do kraja novembra.

Amerikanac, koji je ranije radio za AFP, nastavio je da izvještava iz Rusije nakon što je Kremlj pokrenuo ofanzivu na Ukrajinu, uprkos tome što su mnogi zapadni novinari napustili zemlju.

Pritvoren je u moskovskom zatvoru Lefortovo.

XS
SM
MD
LG