Linkovi

Rusija najavila mjere nakon protjerivanja diplomate iz Sjeverne Makedonije


Kremlj
Kremlj

Rusija će poduzeti odgovarajuće korake kao odgovor na protjerivanje ruskog diplomate iz Sjeverne Makedonije, objavilo je u četvrtak (20. maja) rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

"Najoštrije osuđujemo takve neosnovane poteze koji će definitivno uticati na odnose Rusije i Sjeverne Makedonije. Slijede mjere odgovora", navodi se u saopštenju, prenosi makedonska državna agencija MIA.

Makedonsko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u utorak da je, u skladu s članom 9. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, jedan diplomata u Ambasadi Rusije u Skoplju proglašen nepoželjnom osobom u Sjevernoj Makedoniji.

Nota kojom se nalaže diplomati da napusti teritoriju Sjeverne Makedonije u roku od sedam dana uručena je ruskom ambasadoru u Skoplju Sergeju Bazdnikinu 14. maja u Ministarstvu vanjskih poslova Makedonije.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslove Sjeverne Makedonije nije precizirano koji je ruski diplomata protjeran i zbog čega.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG