Linkovi

Sjeverna Makedonija protjerala ruskog diplomatu


Zastava Sjeverne Makedonije
Zastava Sjeverne Makedonije

Jedan ruski diplomata protjeran je iz Sjeverne Makedonije, saopštilo je u utorak, 18. maja, Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

Kako se navodi, Ministarstvo spoljnih poslova je u saglasnosti sa članom 9. Bečke konvencije za diplomatske odnose odlučilo da jednog diplomatu Ambasade Ruske Federacije proglasi za nepoželjnu ličnost u Sjevernoj Makedoniji.

Precizira se da je 14. maja u prostorije tog Ministarstva bio pozvan ruski ambasador u Skoplju i da mi je tada "uručena nota kojom se nalaže da navedeni diplomata napusti teritoriju Sjeverne Makdonije u roku od sedam dana".

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslove Sjeverne Makedonije se ne precizira koji je ruski diplomata proteran i zbog čega.

Prema članu 9. Bečke konvencije, država domaćin u bilo koje vrijeme i iz bilo kojeg razloga može određenog člana diplomatskog osoblja proglasiti osobom non grata. Država slanja mora opozvati ovu osobu u razumnom vremenskom roku, ili u protivnom može izgubiti diplomatski imunitet.

Prošlog mjeseca, zamjenik ruskog vojnog atašea proglašen je "persona non grata" u Bugarskoj, objavila je na Facebooku ruska ambasada u Sofiji. Ranije je bugarsko Ministarstvo vanjskih poslova reklo da je još jedan ruski diplomata imenovan "persona non grata".

U aprilu su češke vlasti rekle da su obavijestile NATO i Evropsku uniju o navodnoj umiješanosti Rusije u eksploziju skladišta municije 2014. godine, nakon čega su odlučile proterati 18 ruskih diplomata.

Rusija to smatra "apsurdnom optužbom pod uticajem Washingtona zbog Praga".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG