Linkovi

Rusija Sjedinjenim Državama: Ne držite predavanja Moskvi o nuklearnom raspoređivanju


ilustracija
ilustracija

Rusija je u subotu odbacila kritike američkog predsjednika Joea Bidena zbog plana Moskve da razmjesti taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji, rekavši da je Washington desetljećima raspoređivao upravo takvo nuklearno oružje u Evropi.

Rusija je u četvrtak saopštila da nastavlja sa prvim raspoređivanjem takvog oružja izvan svojih granica od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine, a bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je da je oružje već u pokretu.

Biden je u petak rekao da je imao "izuzetno negativnu" reakciju na izvještaje da je Rusija krenula naprijed s planom za raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji. Američki State Department osudio je plan ruskog nuklearnog raspoređivanja.

"Suvereno je pravo Rusije i Bjelorusije da osiguraju svoju sigurnost sredstvima koja smatramo potrebnim usred hibridnog rata velikih razmjera koji je Washington pokrenuo protiv nas", navodi se u saopćenju ruske ambasade u Sjedinjenim Državama.

"Mjere koje preduzimamo u potpunosti su u skladu s našim međunarodnim pravnim obavezama."

Sjedinjene Države su saopćile da se svijet suočava s najvećom nuklearnom opasnošću od kubanske raketne krize 1962. zbog primjedbi predsjednika Vladimira Putina tokom sukoba u Ukrajini, ali Moskva kaže da je njen stav pogrešno protumačen.

Putin, koji je ukrajinski rat predstavio kao bitku za opstanak Rusije protiv agresivnog Zapada, više puta je upozoravao da će Rusija, koja ima više nuklearnog oružja od bilo koje druge zemlje, upotrijebiti sva sredstva da se odbrani.

Taktičko nuklearno oružje koristi se za taktičke dobitke na bojnom polju i obično je manjeg učinka od strateškog nuklearnog oružja dizajniranog za uništavanje američkih, europskih ili ruskih gradova.

Ruska ambasada nazvala je američku kritiku planiranog raspoređivanja Moskve licemjernom, rekavši da bi "prije nego što bi okrivio druge, Washington mogao koristiti malo introspekcije".

"Sjedinjene Države su decenijama održavale veliki arsenal svog nuklearnog oružja u Evropi. Zajedno sa svojim saveznicima iz NATO-a učestvuju u aranžmanima o dijeljenju nuklearnog oružja i obučavaju scenarije upotrebe nuklearnog oružja protiv naše zemlje."

Sjedinjene Države su rasporedile nuklearno oružje u zapadnoj Europi otkako je američki predsjednik Dwight D Eisenhower odobrio njihovo raspoređivanje u Hladnom ratu kao suprotstavljanje percipiranoj prijetnji iz Sovjetskog Saveza. Prvo američko nuklearno oružje u Evropi raspoređeno je u Britaniji 1954. godine.

Veliki dio detalja o trenutnom američkom raspoređivanju je tajan, iako Federacija američkih naučnika kaže da SAD ima 100 taktičkih nuklearnih oružja B61 raspoređenih u Evropi - u Italiji, Njemačkoj, Turskoj, Belgiji i Holandiji.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG