Linkovi

Ruska novinarka osuđena zbog "opravdavanja terorizma"


Russian journalist Svetlana Prokopyeva leaves after a court hearing in Pskov, Russia July 6, 2020. A Russian court pronounced Prokopyeva guilty of justifying terrorism and handed down a fine of 500,000 roubles. REUTERS/Anton Vaganov
Russian journalist Svetlana Prokopyeva leaves after a court hearing in Pskov, Russia July 6, 2020. A Russian court pronounced Prokopyeva guilty of justifying terrorism and handed down a fine of 500,000 roubles. REUTERS/Anton Vaganov

MOSKVA - Ruski sud proglasio je novinarku krivom za „sponzoriranje terorizma“ - ali je u pažljivo promatranom slučaju, što ima posljedice za slobode medija u Rusiji, izrekao novčanu kaznu, a ne zatvor.

Svetlanu Prokopyevu (40), slobodnu novinarku u zapadnom ruskom gradu Pskovu, tužitelji su optužili zbog kolumne o kojoj je pisala u studenom 2018. godine.

Njezin je rad - prvi put emitiran na lokalnoj radio stanici, a kasnije objavljen na mreži - dovodio u pitanje je li rusko represivno političko okruženje možda utjecalo na samoubilački bombaški napad ruskog tinejdžera izvan sjedišta Federalne službe sigurnosti (FSB) u gradu Arkhangelsk.

"Naravno da bismo trebali razgovarati o razlozima koji stoje iza političkih terorističkih akata", rekla je Prokopyeva u intervjuu za VOA uoči presude. "Da se više se ne događaju."

"Moja je kolumna bila o tome kako država svojim represivnim akcijama protiv civilnog društva zatvara legalna sredstva za protest", rekla je. „Ali ta energija ne samo nestaje. Samo uzima više nezdravih oblika. "

Unatoč osuđujućoj presudi i novčanoj kazni, među pristalicama Prokopijeve bilo je jasno olakšanje zbog ishoda: tužitelji su tražili 6 godina zatvora i 4 godine zabrane novinarstva.

Prokopjeva je na sud stigla s spakiranom vrećicom očekujući najgore.

No izašavši iz suda nakon odluke, Prokopjeva je dočekana pljeskom i kutijom donacija za pokriće kazne u iznosu od 500 000 rubalja - otprilike 7000 dolara.

Svetlana Prokopyeva photo Mumin Shakirov RFE RL
Svetlana Prokopyeva photo Mumin Shakirov RFE RL

"Ne bih sada izlazila kroz ta vrata da nije bilo svih vas", rekla je Prokopjeva.

Obučena u majicu na kojoj je pisalo "Nećemo šutjeti", Prokopijeva je inzistirala da se žali na presudu.

Tijekom suđenja Prokopyeva je pružala energičnu obranu uloge novinara u društvu i ustrajala na tome da je kažnjena samo zbog toga što je obavljala svoj posao.

"Ne bojim se kritizirati vladu", rekla je Prokopyjeva u posljednjoj izjavi pred sudom prošlog tjedna. "Ne bojim se kritizirati policijsku službu ili reći organima sigurnosti da nisu u pravu. Jer znam koliko će to biti užasno ako ne budem govorila i ako nitko ne progovori."

"Moja je odgovornost i profesionalna obveza pokretati vruća pitanja i razgovarati o problemima koji su važni", rekla je za VOA.

Prokopijeva je napomenula da su, podižući optužbe, vlasti samo usmjerile pažnju na njen rad - proširivši svoju malu publiku u Pskovu na desetine tisuća čitatelja širom Rusije i šire.

Europska unija, Human Rights Watch, Odbor za zaštitu novinara i Reporteri bez granica bili su među organizacijama koje su kritizirale Rusiju zbog tog slučaja.

Nakon presude, Human Rights Watch izdao je priopćenje nazivajući optužbe "lažnim" i "razornim udarcem" za slobodu tiska u Rusiji.

Ruska se novinarska zajednica također stala uz nju, a urednici i novinari iz 30 neovisnih publikacija izrazili su solidarnost.

"To je olakšanje, ali nije pobjeda", rekao je Andrei Jvirblis, predstavnik Rusije u Reporterima bez granica, u intervjuu za VOA.

Bez sumnje, ovaj je slučaj zamišljen da zastraši novinare. Vidimo sve više i više samocenzure u porastu. Novinari se boje govoriti o stvarima koje nisu sasvim sigurne
Andrei Jvirblis


Zapravo, optužbe protiv Prokopijeve isticale su netranspafrentne antiterorističke zakone Rusije - mjere za koje grupe za prava kažu da ih je vlada pretjerano koristila kako bi ušutkala i zatvorila kritičke glasove.

Protekle godine Prokopijeva je bila na vladinom popisu "terorista i ekstremista", a njezina je imovina zamrznuta i zabranjeno joj je putovanje. Njezin je stan također više puta pretresan i zaplijenjeni su joj elektronički uređaji.

"Kladim se ako pažljivo pogledate ljude s te liste, velika većina nema nikakve veze s terorizmom", rekla je Prokopyeva. "Režim čisti vladine kritičare."

Međutim, glasnogovornik Kremlja odbacio je bilo kakvu ideju o političkim pretjerivanjima na suđenju.

"Tužitelj se vodi zakonom, a ne predsjednikom", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u razgovoru s novinarima u ponedjeljak.

"Ovaj [slučaj] je pitanje promatranja ili nepoštivanja postojećih zakona Ruske Federacije u borbi protiv terorizma", dodao je.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG