Linkovi

Ruski regionalni izbori donose jak rezultat za Putina i tvrdnje o namještanju


Žena glasa prvog dana lokalnih izbora u Rusiji, na biračkom mjestu u Rostovu na Donu 8. rujna 2023.
Žena glasa prvog dana lokalnih izbora u Rusiji, na biračkom mjestu u Rostovu na Donu 8. rujna 2023.

Rusija je u nedjelju završila široko osuđivane regionalne i općinske izbore, uključujući regije pripojene Ukrajini, pružajući snažnu podršku predsjedniku Vladimiru Putinu usred kritika namještanja glasova i nastojanja Kijeva da povrati svoju zemlju.

Vijeće Evrope, vodeća evropska grupa za ljudska prava, nazvalo je ovosedmično glasanje flagrantnim kršenjem međunarodnog prava, a Kijev i njegovi saveznici kažu da je to bio nezakonit pokušaj da se pooštri kontrola Moskve nad regionima na jugu i istoku Ukrajine.

Veliki broj glasova širom Rusije i u aneksiranim regionima za dominaciju Putinove stranke Jedinstvena Rusija isporučio je dugo ponavljanu domaću poruku Kremlja da je Putin daleko najjači garant stabilnosti.

Ali u regionima glasanje, izborna konkurencija je bila ograničena, jer su jake kandidate, uključujući neke iz glavne ruske opozicione Komunističke partije, vlasti blokirale da se kandiduju.

Stanislav Andreychuk, kopredsjedavajući Golosa, grupe za prava birača koju je ruska vlada označila za "stranog agenta", rekao je da su slučajevi namještanja glasova u mnogim dijelovima zemlje pokazali da "ovo nisu pravi izbori".

Andreychuk je rekao da je njegova organizacija primila izvještaje o pritvaranju opozicionih kandidata, vandalizaciji njihovih automobila i, u jednom slučaju, o vojnim pozivima koji su dostavljeni posmatračima izbora.

"Oni rade neke apsolutno nezamislive stvari", rekao je.

Kremlj kaže da istraživanja javnog mnijenja i brojne pobjede na izborima pokazuju da je Putin daleko najpopularniji političar u Rusiji i da su izbori slobodni i pošteni.

Sve značajne, legalne političke snage u Rusiji, uključujući šarenilo opozicionih stranaka koje pružaju privid konkurencije na biralištima, uglavnom su lojalne Putinu i njegovom 18-mjesečnom ratu u Ukrajini.

Širom zemlje, Jedinstvena Rusija je pobijedila u svakoj utrci za guvernera provincije u kojoj je učestvovala.

Među regionalnim šefovima koji su ponovo izabrani bio je moćni gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin, blizak Putinov saveznik. Gotovo bez opozicije, rani rezultati su pokazali da je Sobyanin osvojio više od 75% glasova u ruskoj prijestolnici, koja se smatra jednim od opozicionih dijelova zemlje.

Kritičari Kremlja kažu da se izbori u Moskvi lako namiještaju zbog prijestoničkog sistema elektronskog glasanja, za koji kažu da je nemoguće izvršiti reviziju. Slični sistemi su uvedeni u mnogim drugim ruskim regionima.

Kandidati koje podržava Kremlj pobijedili su i u četiri ratom razorene ukrajinske regije Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson, koje je Moskva proglasila svojom teritorijom prošle godine u aneksiji koju su Kijev i njegovi saveznici proglasili nezakonitom.

"Potpuno je neprihvatljivo da Rusija provodi takve 'izbore' u ovim regijama na osnovu takve ilegalne 'aneksije'", rekao je japanski ministar vanjskih poslova Yoshimasa Hayashi u izjavi tokom vikenda.

Svi osim nekolicine ruskih saveznika priznaju te regije kao dio Ukrajine.

Prema ruskim zvaničnicima, Jedinstvena Rusija dobila je veliku većinu u regionima, uzimajući najmanje 70% glasova u svakom od njih. Detaljni podaci o glasanju nisu odmah objavljeni.

Rezultati znače da odabrani guverneri Moskve na teritorijama, mješavina veterana separatističkih šefova i malih lokalnih proruskih političara, osvajaju pune mandate. Niti jedan od četiri regiona nije u potpunosti pod kontrolom ruske vojske.

Ukrajina, koja je u junu započela iscrpljujuću kontraofanzivu kako bi oslobodila svoje zemlje, polako vraća teritoriju u regiji Zaporizhzhia, a također je tvrdila da je napredovala u Donjecku oko grada Bakhmuta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG