Linkovi

G-20 poziva na mir u Ukrajini, ali ne naziva Rusiju agresorom


S lijeva, predsjednik Svjetske banke Ajay Banga, brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva, indijski premijer Narendra Modi, južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa i američki predsjednik Joe Biden.
S lijeva, predsjednik Svjetske banke Ajay Banga, brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva, indijski premijer Narendra Modi, južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa i američki predsjednik Joe Biden.

Bijela kuća je u subotu pozdravila ovogodišnji samit G-20 kao uspješan, rekavši da konačno saopštenje sadrži „posljedične paragrafe” o ruskoj invaziji na Ukrajinu - uprkos značajnom izostavljanju riječi „Rusija” u tim paragrafima, što je izazvalo oštre kritike ukrajinske vlade.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan opisao je sporazum - postignut prvog dana sastanka u New Delhiju - kao „značajnu prekretnicu za indijsko predsjedavanje i glasanje o povjerenju da se G-20 može okupiti kako bi riješio niz hitnih pitanja”.

Samit je održan bez dvojice ključnih lidera — ruskog predsjednika Vladimira Putina i kineskog predsjednika Xi Jinpinga. Obojicu su zastupali visoki zvaničmnici.

„Izjava G-20 uključuje niz posljedičnih odlomaka o ratu u Ukrajini”, rekao je Sullivan novinarima. „I iz naše perspektive, to je dobar posao u zalaganju za prncip da države ne mogu koristiti silu da bi tražile stjecanje teritorije.”

Saopćenje na 29 stranica obuhvatilo je pitanja koja su uključivala trgovinu, ekonomski rast i razvoj, klimatske promjene, reformu multilateralnih institucija, tehnologiju, oporezivanje i rodnu ravnopravnost.

U saopćenju su lideri G-20 velikih ekonomija i ekonomija u razvoju pozvali na „sveobuhvatan, pravedan i trajan mir u Ukrajini” – ali nisu Rusiju nazvali agresorom. Grupa se također složila da je upotreba nuklearnog oružja „nedopustiva”.

„Uklanjanjem riječi 'Rusija' i riječi 'agresija', dali su gospodinu Putinu gest za očuvanje obraza, a sada će sačekati i vidjeti hoće li on uzvratiti tako što će učiniti ono na šta su sve članice G-20 osim njega pristale”, rekao je profesor John Kirton, koji vodi istraživačku grupu G-20 na Univerzitetu u Torontu. „A to je izlazak iz cijele Ukrajine.”

U objavi na Facebooku, glasnogovornik ukrajinskog Ministarstva vanjskih poslova, Oleg Nikolenko, rekao je: „Ukrajina je zahvalna partnerima koji su pokušali da unesu snažne formulacije u tekst.”

Također je ponudio znatno uređeniju verziju priopćenja, prepravljajući izjavu „Bilo je različitih pogleda i procjena situacije” u „Što se tiče ruskog agresijskog rata protiv Ukrajine, članice G-20 su ga nedvosmisleno osudile i pozvale Moskvu da odmah prekine rat.”

Na početku samita u New Delhiju, indijski premijer Narendra Modi pozvao je na konsenzus.

„Vrijeme je da svi zajedno krenemo”, rekao je on.

Argument Washingtona za podršku Ukrajini ovisio je o značajnim ekonomskim posljedicama sukoba, rekla je Bijela kuća za Glas Amerike.

„Rat u Ukrajini je stavio ogroman pritisak na zemlje sa nižim i srednjim prihodima kada je u pitanju sigurnost hrane, energetska sigurnost, inflatorni pritisak. Ne možete zanemariti efekat koji je Putinov rat imao na globalnu ekonomiju”, rekao je za Glas Amerike John Kirby, direktor strateških komunikacija Savjeta za nacionalnu bezbjednost, na marginama samita u New Delhiju.

Međutim, profesor Kirton je rekao da su lideri 20 vodećih svjetskih ekonomija mogli biti mnogo hrabriji, posebno u pogledu borbe protiv klimatskih promjena.

O toj temi, u priopćenju je navedeno: „Svjesni naše liderske uloge, mi ponovo potvrđujemo našu čvrstu opredijeljenost, u potrazi za ciljem UNFCCC-a, da se uhvatimo u koštac s klimatskim promjenama jačanjem pune i efikasne implementacije Pariškog sporazuma i njegovog temperaturnog cilja, odražavajući jednakosti i načela zajedničke, ali diferencirane odgovornosti i odgovarajućih sposobnosti, u svjetlu različitih nacionalnih okolnosti.”

UNFCCC je Okvirna konvencija Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama.

„Živimo u svijetu punom samita – G-20, G-7”, rekao je Kirton. „Predstoje nam četiri samita UN-a u New Yorku u narednih nekoliko sedmica. Biden planira samit budućnosti sljedeće godine. Ali koja je svrha ako samo dobijete ova fina saopštenja, i ova fina obećanja: 'mi se obavezujemo', 'slažemo se', a onda se ništa ne radi kada lideri odu kući?”

XS
SM
MD
LG