Linkovi

Rusija razmatra skidanje talibana sa liste terorističkih organizacija


Arhiv - Talibanske zastave na aerodromu u Kabulu, Afganistan, 9. septembra 2021.
Arhiv - Talibanske zastave na aerodromu u Kabulu, Afganistan, 9. septembra 2021.

Rusija je saopštila da je uključena u "aktivan dijalog" sa afganistanskim talibanima i da radi na njihovom uklanjanju sa liste terorističkih organizacija.

"Činjenica je da je ovo naša susjedna zemlja. U ovom ili onom obliku, mi održavamo komunikaciju sa njima", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima, prenosi ruska novinska agencija TASS.

"Moramo da riješimo goruća pitanja, što također zahtijeva dijalog. U stvari, mi smo u kontaktu sa njima kao i sa svima", rekao je Peskov. "Oni su zapravo ti koji su na vlasti u Afganistanu."

On nije precizirao, ali je njegova izjava stigla samo nedjelju dana nakon što su naoružani napadači upali u koncertnu dvoranu u ruskoj prijestolnici i ubili najmanje 144 osobe, u onome što je bio najsmrtonosniji teroristički napad u zemlji u posljednje dvije decenije.

Potprarol Kremlja Dmitrij Peskov
Potprarol Kremlja Dmitrij Peskov

Ekstremistička Islamska država preuzela je odgovornost za krvoproliće, a američki obavještajni zvaničnici su rekli da iza toga stoji afganistanski ogranak terorističke grupe Islamska država iz afganistanske pokrajine Korasan, ili ISIS-K.

Ruski predsjednik Vladimir Putin brzo je povezao napad sa Ukrajinom - što su tvrdnje koje su odbacili i Kijev i Sjedinjene Države.

"Sami ste rekli da se ta opcija razmatra. Sačekajmo da se ovaj proces završi", rekao je Peskov upitan da prokomentariše saopštenje ruskog Ministarstva spoljnih poslova u ponedjeljak o mogućem uklanjanju Talibana sa crne liste terorista.

Talibani su osudili napad na Moskvu kao "eklatantno kršenje svih ljudskih standarda" i pozvali zemlje u regionu da zauzmu "koordinisan, jasan i odlučan stav" protiv takvih incidenata.

"DAEŠ (ISIS, prim. aut), koji je ciljao civile u Afganistanu i drugim regionima svijeta, ponovo je ovim incidentom jasno pokazao da je grupa u rukama obavještajnih agencija, da je joj cilj da kleveta islam i predstavlja prijetnju za cijeli region", navelo je talibansko Ministarstvo spoljnih poslova, koristeći lokalni akronim za Islamsku državu.

Talibani su povratili vlast 2021. nakon što su se strane trupe predvođene SAD povukle iz Afganistana, ali su i dalje na listi organizacija koje Rusija označava kao terorističke.

Nijedna strana država nije formalno priznala vladu u Kabulu, navodeći nedostatak političke inkluzivnosti i velika ograničenja u pristupu afganistanskih žena obrazovanju i radu.

Zamir Kabulov, specijalni izaslanik ruskog predsjednika za Afganistan, rekao je za TASS ranije ove nedjelje da je Moskva pozvala delegaciju talibana da učestvuje na međunarodnom ekonomskom forumu pod nazivom "Rusija – islamski svijet: Kazanforum" u gradu Kazanju od 14. do 19. maja.

Rusija je među nekoliko regionalnih i susjednih zemalja koje su zadržale svoje diplomatsko prisustvo u Afganistanu nakon što su talibani preuzeli vlast. Od tada su SAD i zapadne zemlje premjestile svoja afganistanska diplomatska predstavništva u Katar.

XS
SM
MD
LG