Linkovi

Rusija: Rasporedićemo nuklearno oružje na Baltiku; Baltičke države: Ono je već tu


Arhiva - Brodovi njemačke mornarice napuštaju luku kako bi se pridružili kontingentu NATO u Baltičkom moru, u Kilu, Njemačka, 28. februara 2022.
Arhiva - Brodovi njemačke mornarice napuštaju luku kako bi se pridružili kontingentu NATO u Baltičkom moru, u Kilu, Njemačka, 28. februara 2022.

Ruska prijetnja da će povećati vojsku u baltičkom regionu, uključujući nuklearnu, nije "ništa novo", izjavila je u četvrtak premijerka Litvanije Ingrida Simonite.

"To što Rusija prijeti, nije ništa novo", rekla je ona novinarima. "Kalinjingrad je veoma militarizovana zona, već dugi niz godina i nalazi se u baltičkom regionu".

Ruska eknklava Kalinjingrad, na obali Baltičkog mora, stisnuta je između Litvanije i Poljske, koje su članice NATO.

Jedan od najbližih saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina upozorio je u četvrtak NATO da će Rusija, ako se Švedska i Finska pridruže vojnom savezu predvođenom SAD, morati da pojača svoju odbranu u regionu, uključujući razmještanje nuklearnog oružja.

Finska, koja sa Rusijom dijeli granicu od 1.300 km, i Švedska razmišljaju da li da se pridruže NATO-u ili ne. Finska će donijeti odluku u narednih nekoliko nedelja, rekla je u srijedu premijerka Sana Marin.

Zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da će Rusija morati da ojača svoje kopnene, pomorske i vazdušne snage u Baltičkom moru da bi uspostavila vojnu ravnotežu, ukoliko Švedska i Finska uđu u NATO.

Medvedev je takođe eksplicitno istakao nuklearnu prijetnju rekavši da više ne može biti govora o Baltiku "bez nuklearne energije" – gdje Rusija ima svoju kalinjingradsku eksklavu u sendviču između Poljske i Litvanije.

"Ne može više biti govora o bilo kakvom beznuklearnom statusu za Baltik – ravnoteža se mora uspostaviti", rekao je Medvedev, koji je bio predsjednik Rusije od 2008-2012.

"Rusija do danas nije preduzela takve mjere i nije namjeravala", rekao je Medvedev.

"Ako je naša odluka dobro iznuđena... imajte na umu da nismo mi to predložili", dodao je on.

Rusija već ima nuklearno oružje u baltičkom regionu, izjavio je u četvrtak litvanski ministar odbrane Arvidas Anusauskas.

Anusauskas je rekao litvanskoj mreži BNS da je nuklearno oružje raspoređeno u ruskoj eksklavi Kalinjingrad na Baltičkom moru od prije trenutne krize.

"Trenutne ruske prijetnje izgledaju prilično čudno, kada znamo da, čak i bez sadašnje bezbjednosne situacije, drže oružje 100 kilometara od granice Litvanije", citiran je ministar u četvrtak.

"U Kalinjingradu je oduvijek držano nuklearno oružje... međunarodna zajednica, zemlje u regionu, savršeno su svjesne toga... Oni ga koriste kao prijetnju", rekao je on.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG