Linkovi

Rusija prijeti Švedskoj i Finskoj ako pristupe NATO savezu


APTOPIX Spain NATO Exercise
APTOPIX Spain NATO Exercise

Rusija će imati više zvanično registrovanih neprijatelja nakon što se Švedska i Finska pridruže NATO-u, rekao je zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

"Švedska i Finska sa zvjerskom ozbiljnošću razgovaraju o mogućnosti njihovog pridruživanja NATO-u. Alijansa je spremna da ih prihvati u što skorijem roku i sa minimalnom birokratskom procedurom", napisao je Medvedev na "Telegramu".

Medvedev je istakao da ukoliko Švedska i Finska uđu u NATO, dužina kopnene granice Alijanse sa Rusijom će se više nego udvostručiti, uz napomenu da će te granice, prirodno, morati da budu ojačane.

Osim toga, Medvedev je naglasio da će potencijalni ulazak Finske i Švedske u Alijansu značiti da poštovanje nenuklearnog statusa Baltika ne dolazi u obzir.

"Ravnoteža mora biti ponovo uspostavljena. Do sada, Rusija nije preduzela takve mjere niti je namjeravala", dodao je Medvedev.

Mediji su ranije ove sedmice objavili da se očekuje da Finska donese odluku o pridruživanju NATO-u do juna, dok će Švedska saopštiti svoj stav kasnije ovog ljeta.

Rusija je 24. februara započela agresiju na Ukrajinu i rat još traje.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG