Linkovi

Putin potvrdio da će se kandidovati na predsjedničkim izborima 2024.


Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin
Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u petak da će se ponovo kandidovati za predsjednika na izborima koji će biti održani 2024. godine, objavio je Reuters pozivajući se na rusku državnu agenciju Tass. On će tim potezom obezbijediti ostanak na vlasti najmanje do 2030. godine.

Putin, kome je Boris Jeljcin predao predsjedničku funkciju posljednjeg dana 1999. godine, je od vremena Josifa Staljina predsjednik sa dužim stažom od bilo kog drugog vladara Rusije, nadmašivši čak i osamnaestogodišnji mandat Leonida Brežnjeva.

Potvrda informacije o kandidaturi o kojoj se već nedeljama spekuliše u medijima došla je nakon što je Putin odlikovao vojnike koji su se borili u Ukrajini najvišom vojnom počašću Rusije.

Za sedamdesetjednogodišnjeg Vladimira Putina su izbori formalnost, odnosno smokvin list kako ih nazivaju opozicioni političari jer će, uz podršku države, medija i gotovo bez bilo kakvog javnog neslaganja, on sigurno pobijediti.

Putin idalje ima široku podršku i nakon skoro četvrt vijeka na vlasti, uprkos tome što je započeo izuzetno skup rat u Ukrajini koji je odnio hiljade života njegovih sunarodnika, piše AP.

Taj rat je takođe izazvao i napade unutar Rusije, uključujući i jedan na sam Kremlj – kada je kratkotrajna pobuna vođe plaćeničke paravojne formacije Vagner Jevgenija Prigožina izazvala spekulacije da bi Putin mogao da izgubi.

Ruska vojska nastavlja napade na istoku Ukrajine

U pokušaju da ojača napore za osvajanjem kontrole nad istokom Ukrajine, ruska vojska je u četvrtak izvela vazdušne udare na tom području, koristeći i manje grupe vojnika u cilju zauzimanje opkoljenog grada Avdijevke, saopštila je ukrajinska vojska.

Rusija je prethodnih nedelja pojačala pritisak u pokušaju da zauzme Avdijevku koja se nalazi manje od deset kilometara od predgrađa regionalne prijestonice Donjecke oblasti koja se nalazi pod kontrolom Moskve.

Grad je do sada izdržao stalne napade, ali ruske snage napreduju ka njegovim bokovima, pokušavajući da presijeku linije snabdijevanja.

Drugi dan zaredom okupatorske snage aktivno koriste dronove kamikaze i avijaciju. Broj borbenih okršaja je značajno porastao“, rekao je portparol vojske Oleksandr Štupun.

Ukrajinski generalštab je u svom večernjem biltenu objavio da su njihove snage odbile 15 napada na Avdijevku i obližnja sela, dok su u jutarnjem biltenu izvijestili o dodatna 34 napada.

Medijska kuća Espreso TV javila je da ruske snage vrše pritisak sa sjevera, ali da još uvijek nisu prodrle u industrijsku zonu izvan centra grada.

Ukrajinski vojnik, kojeg je citirala ta medijska kuća, rekao je da nova taktika Rusije uključuje slanje grupa od po pet muškaraca u napade, uz podršku oklopnih vozila i vazdušnih napada.

Japan obećava Ukrajini pomoć od 4,5 milijardi dolara

Japan je obećao 4,5 milijardi dolara pomoći Ukrajini za rat protiv Rusije, od čega je milijarda dolara namenjena za humanitarnu pomoć, objavio je u četvrtak japanski premijer Fumio Kišida.

Japan je dosljedan i vrlo principijelan u podršci našoj zemlji i našem narodu i zahvalan sam na ovoj pomoći“, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom dnevnom obraćanju. Dodao je da je odluka Japana da podržu Ukrajinu „veoma pravovremena i prijeko potrebna“.

Američka pomoć

Republikanski poslanici u američkom Senatu blokirali su u srijedu 110 milijardi dolara pomoći Ukrajini i Izraelu, kao i za neke sigurnosne mjere na južnoj granici Sjedinjenih Država.

Na glasanju je 49 glasova bilo za, dok je 51 bilo protiv, pa samim tim nije ispunjen uslov od 60 glasova koji su potrebni za usvajanje takve odluke.

Pojedini zastupnici su rekli da neće odobriti dodatnu pomoć za Ukrajinu dok ne budu usvojeni mnogo strože granične kontrole na granici Sjedinjenih Država i Meksika, poput blokiranja svih ilegalnih migracija.

Nešto ranije, američki predsjednik Joe Biden zatražio je od Kongresa da odobri dodatnu pomoć za oružje za Ukrajinu, rekavši da bi neuspjeh na tom polju značio „najveći poklon“ koje bi Sjedinjene Države mogle da daju Putinu.

U kratkom govoru u Bijeloj kući, Biden je rekao da se, ako Putin pobijedi Ukrajinu, rat neće zaustaviti jer bi Moskva potom izvršila invaziju na susjedne zemlje koje su članice NATO-a, a koje su Sjedinjene Države po zakonu dužne da brane.

Ako NATO bude napadnut, imaćemo američke trupe u borbi protiv ruskih trupa. Ne smijemo dozvoliti Putinu da pobijedi“, rekao je Biden.

Istovremeno, Ministarstvo odbrane SAD-a najavilo je novu sigurnosnu pomoć za Ukrajinu, u vidu slanja nove vojne opreme. TO je 52. paket vojne pomoći koje je Bidenova administracija odobrila za Ukrajinu od avgusta 2021. godine, a on sadrži protivvazdušnu odbranu, artiljerijsku municiju, protivtenkovsko oružje i drugu opremu.

Paket vojne pomoći obuhvata navođene projektile HIMARS za raketne sisteme visoke pokretljivosti, protivoklopne sisteme i rakete velike brzine protiv radijacije, navodi se u saopšenju Pentagona i State Departmenta.

U ovom izvještaju korištene su informacije agencija Reuters i AP.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG