Linkovi

Francuska šalje izaslanika na Putinovu inauguraciju, Njemačka bojkotuje, ambasadorka SAD ne prisustvuje


ARHIVA - Predsjednik Rusije Vladimir Putin posle inauguracije u Moskvi 7. maja 2018.
ARHIVA - Predsjednik Rusije Vladimir Putin posle inauguracije u Moskvi 7. maja 2018.

Francuska će poslati svog ambasadora na inauguraciju predsjednika Rusije Vladimira Putina u utorak, saopštio je jedan diplomatski francuski izvor. Njemačka je najavila da neće poslati svog predstavnika na inauguraciju ruskog lidera, koji je osvojio novi šestogodišnji mandat, prenosi Reuters.

Američka ambasadorka u Rusiji, Llyne Tracey, neće prisustvovati inauguraciji pošto trenutno nije u zemlji, rekao je za Glas Amerike portparol State Departmenta.

Odluka Pariza pokazuje potencijalni razdor u zapadnom taboru, gdje se nekoliko zemalja, uključujući baltičke države, odlučno protivi davanju bilo kakvog legitimiteta i potencijalnog podrivanja Ukrajine u ratu protiv Rusije, koja je pokrenula invaziju prije više od dvije godine.

Putin je ostvario ubjedljivu pobjedu sa rekordno velikim brojem glasova za post-sovjetsku eru i dodatno učvrstio svoju već snažnu kontrolu nad zemljom, na ruskim predsjedničkim izborima, koji su održani u martu, samo nekoliko nedelja pošto je najistaknutiji Putinov protivnik Aleksej Navalni umro u zatvoru. Zapadne vlade su oštro kritikovale izbore kao nepravedne i nedemokratske.

"Francusku će zastupati njen ambasador u Rusiji", rekao je francuski diplomatski izvor, koji je dodao da je Pariz ranije osudio kontekst represije u kojima su izbori održani, čime je biračima uskraćen stvaran izbor, kao i organizaciju izbora na ukrajinskim teritorijama koje je okupirala Rusija, što Francuska smatra kršenjem međunarodnog prava i povelje Ujedinjenih nacija.

Francusko-ruski odnosi su nazadovali proteklih mjeseci kako je Pariz pojačao svoju podršku Ukrajini. Prošle nedelje, predsjednik Emanuel Macron nije isključio mogućnost slanja francuskih vojnika u Ukrajinu. Naveo je da bi, u slučaju da Rusija probije ukrajinsku liniju fronta i Kijev zatraži podršku, bilo legitimno da se taj zahtjev razmotri.

Njemačka je saopštila da neće slati predstavnika na Putinovu inauguraciju. Baltičke zemlje, koje više nemaju diplomatske predstavnike u Moskvi, takođe su kategorički isključile mogućnost da prisustvuju inauguraciji.

"Vjerujemo da se izolacija Rusije, a posebno njenog zločinačkog lidera, mora nastaviti", rekao je šef diplomatije Litvanije Gabrelijus Landsbergis. "Učešće u Putinovoj inauguraciji je neprihvatljivo za Litvaniju. Naš prioritet je i dalje podrška Ukrajini i njenim građanima koji se bore protiv ruske agresije".

Ukrajina: Ne davati legitimitet Putinu

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je međunarodne saveznike Kijeva da ne priznaju Vladimira Putina kao legitimnog predsjednika Rusije.

"Ukrajina ne vidi nikakve pravne osnove da se on prizna kao demokratski izabrani i legitimni predsjednik Ruske Federacije", navelo je ministarstvo u saopštenju, objavljenom uoči Putinove inauguracije u utorak.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG