Linkovi

Viši ruski oficir upozorava da bi sukob u Ukrajini mogao eskalirati u rat punog razmjera u Evropi


Ukrajinski vojnici 28. odvojene mehanizovane brigade pucaju iz minobacača kalibra 122 mm prema ruskim položajima na prvoj liniji fronta, u blizini Bahmuta, oblast Donjecka, Ukrajina, u nedelju, 3. marta 2024.
Ukrajinski vojnici 28. odvojene mehanizovane brigade pucaju iz minobacača kalibra 122 mm prema ruskim položajima na prvoj liniji fronta, u blizini Bahmuta, oblast Donjecka, Ukrajina, u nedelju, 3. marta 2024.

Visoki ruski vojni oficir upozorio je da bi sukob u Ukrajini mogao eskalirati u rat punih razmjera u Evropi i rekao da se vjerovatnoća da će se moskovske snage uključiti u novi sukob "značajno povećava".

General-pukovnik Vladimir Zarudnitski, načelnik Vojne akademije Generalštaba ruske vojske, rekao je to u članku za "Vojnu misao", publikaciju Ministarstva odbrane, javila je državna novinska agencija RIA u četvrtak.

"Ne može se isključiti mogućnost eskalacije sukoba u Ukrajini - od širenja učesnika 'proxy snaga' koje se koriste za vojnu konfrontaciju s Rusijom do rata velikih razmjera u Evropi", citirala je njegovu izjavu RIA.

"Glavni izvor vojnih prijetnji našoj državi je antiruska politika Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, koji vode novu vrstu hibridnog ratovanja kako bi na svaki mogući način oslabili Rusiju, ograničili njen suverenitet i uništili njenu teritorijalnu integritet", citira se on.

Vjerovatnoća da će naša država biti namjerno uvučena u nove vojne sukobe značajno se povećava.

Rat u Ukrajini izazvao je najdublju krizu u odnosima Rusije sa Zapadom od Kubanske raketne krize 1962. godine, a predsjednik Vladimir Putin upozorio je da Zapad rizikuje da izazove nuklearni rat ako pošalje trupe da se bore u Ukrajini.

Putin je svoju odluku da pošalje desetine hiljada vojnika u Ukrajinu u februaru 2022. proglasio specijalnom vojnom operacijom osmišljenom da osigura sigurnost Rusije od sve neprijateljskijeg ukrajinskog rukovodstva koje podržava SAD. Kijev kaže da se brani od osvajačkog rata u imperijalnom stilu koji je osmišljen da izbriše njegov nacionalni identitet.

Zapad pokušava pomoći Ukrajini sa više oružja i sredstava nakon neuspjele kontraofanzive Kijeva prošlog ljeta i nakon što su ruske snage povratile inicijativu na bojnom polju.

Zarudnitski je zagovarao niz promjena u načinu na koji Rusija organizira svoju vojsku i sigurnost, dodaje RIA, uključujući stavljanje većeg naglaska na oslanjanje na ono što je nazvao prijateljskim zemljama kako bi osigurale sigurnost Rusije i konsolidaciju cijelog ruskog društva oko njenih odbrambenih potreba.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG