Linkovi

Rusija se povukla iz globalnog sporazuma o ograničenju oružanih snaga, NATO suspendovao svoje učešće


Ilustracija
Ilustracija

Rusija se službeno povukla iz ključnog sigurnosnog sporazuma koji je nakon hladnog rata trebao smanjiti potencijalne sukoba između Istoka i Zapada, što je najnoviji znak rastućih napetosti između Rusije i NATO-a.

"U 00.00 sati 7. novembra 2023. završen je postupak povlačenja Rusije iz CFE-a (Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi)", objavilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju na svojoj internetskoj stranici, piše Reuters.

Time je međunarodno-pravni dokument čiju je valjanost naša država suspendirala već 2007. godine za nas konačno postao historija".

Sporazum iz 1990., koji je putem pregovora dogovoren i sklopljen na kraju hladnog rata i potpisan godinu dana nakon pada Berlinskog zida, postavio je ograničenja na raspoređivanje vojne opreme kako bi se održala vojna ravnoteža između NATO-a i zemalja tadašnjeg Varšavskog saveza.

Rusija je suspendirala svoje sudjelovanje u sporazumu 2007. i zaustavila aktivno sudjelovanje 2015. godine.

U maju 2023., kada je Rusija već duboko bila u ratu u Ukrajini koji je pokrenula u februaru 2022., predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret kojim otkazuje sporazum, izazvavši osudu NATO-a za "podrivanje euroatlantske sigurnosti".

Rat u Ukrajini izazvao je najgoru krizu u odnosima Moskve sa Zapadom od hladnog rata, a glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je tokom vikenda da su odnosi sa Sjedinjenim Državama ispod nule.

"Sporazum CFE-u sklopljen je na kraju hladnog rata, kada se činilo mogućim formiranje nove arhitekture globalne i evropske sigurnosti utemeljene na suradnji, te su poduzeti odgovarajući pokušaji", navelo je rusko Ministarstvo.

Akcije SAD-a za proširenje NATO-a dovele su do toga da su zemlje saveza "otvoreno zaobišle" grupna ograničenja, dodalo je Ministarstvo.

"Tako je sporazum CFE u svom izvornom obliku izgubio dodir sa stvarnošću", navodi se.

Saveznici u NATO-u osudili su odluku Rusije da se povuče iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi, ključnog posthladnoratovskog sporazuma, i rekli da će obustaviti svoju operaciju kao odgovor.

Rusija se formalno povukla iz sporazuma o sigurnosti, koji je ograničio ključne kategorije konvencionalnih oružanih snaga, okrivljujući Sjedinjene Države za podrivanje sigurnosti nakon hladnog rata proširenjem vojnog saveza NATO-a.

"Saveznici osuđuju odluku Rusije da se povuče iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE) i njen agresivni rat protiv Ukrajine koji je u suprotnosti sa ciljevima Ugovora", navodi se u saopćenju NATO-a.

Ruski potez bila je njena posljednja akcija koja je sistematski potkopavala euroatlantsku sigurnost, navodi se.

"Stoga, kao posljedica toga, savezničke države članice namjeravaju suspendovati djelovanje CFE Ugovora onoliko dugo koliko je potrebno, u skladu sa svojim pravima prema međunarodnom pravu. Ovo je odluka koju u potpunosti podržavaju svi NATO saveznici."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG