Linkovi

Rusija podržava, Njemačka osuđuje Macronov stav o NATO


Emmanuel Macron
Emmanuel Macron

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je ostale evropske zemlje da NATO umire zbog nepredvidljivosti Washingtona na čelu sa predsjednikom SAD-a, što je stav koji je Njemačka odbacila, a Rusija pozdravila.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je ostale evropske zemlje da NATO umire zbog nepredvidljivosti Washingtona na čelu sa predsjednikom Sjedinjenih Država Donaldom Trumpom, što je stav koji je Njemačka odbacila, a Rusija pozdravila.

Macron je izrazio sumnju u vezi s članom 5. Povelje NATO-a, u kojem se navodi da je napad na jednog saveznika napad na sve, klauzula koja je kamen temeljac transatlantskog saveza od njegovog osnivanja 1949. godine.

"Trenutno smo svjedoci moždane smrti NATO-a", rekao je Macron za The Economist 7. novembra.

Upitan da li još vjeruje u član 5, Macron je odgovorio: "Ne znam". Ali je ipak dodao da će Sjedinjene Države ostati saveznici.

Macron je takođe poručio da Washington pokazuje znakove “okretanja leđa”, što pokazuje i Trumpova iznenadna odluka prošlog mjeseca da povuče trupe sa sjeveroistoka Sirije bez konsultacija sa saveznicima.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da Macron reaguje pretjerano.

"Francuski predsjednik je izabrao drastične riječi da izrazi svoj stav. To nije način na koji ja vidim saradnju u okviru NATO saveza", izjavila je Merkel na konferenciji za novinare u Berlinu sa šefom Alijanse Jensom Stoltenbergom.

Stoltenberg je upozorio da bi oslabljen transatlantski savez mogao "podijeliti Evropu", dok je američki državni sekretar Mike Pompeo, u Njemačkoj, povodom tridesete godišnjice pada Berlinskog zida, insistirao da je NATO ključan.

"Mislim da NATO ostaje važno, ključno, i historijski možda jedno od najznačajnijih strateških partnerstava u čitavoj historiji."

Ipak, Macronova procjena je pozdravljena u Moskvi, pa je tako glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova ocijenila "zlatnim riječima, preciznom definicijom trenutnog stanja NATO-a".

Savez je uzdrman Trumpovim prikazom samog saveza u kom navodi da je u krizi na posljednjem NATO samitu u Briselu u julu.

Osim toga, slika jedinstvene Alijanse uzdrmana je i kada je Turska odbacila oštre kritike svojih saveznika o pokretanju vojne invazije u Siriju prošli mjesec.

U istom intervjuu Macron je govorio i o zemljama regije. Tako je izjavio da je "Bosna i Hercegovina tempirana bomba koja otkucava tik do Hrvatske, a koja se suočava sa problemom povratka džihadista", nakon čega je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić odlučio pozvati ambasadora Francuske u BiH na razgovor.

Dodao je i da je većina država članica EU bila za otvaranje prema Sjevernoj Makedoniji, ali "je skoro polovina njih bila protiv otvaranja prema Albaniji".

"Pitajte ih sutra da li žele otvoriti vrata Albaniji. Pola njih će reći "ne". Žele da se otvore prema Sjevernoj Makedoniji, ona je mala, promijenila je ime i to je zaista historijsko postignuće. Nikoga ne plaši. Realnost je da, ako se ne otvorimo prema Albaniji, nanijet ćemo strašnu traumu regiji. Albanskih zajednica ima svuda. Ako ponizite Albaniju, destabilizovat ćete regiju trajno", kazao je francuski predsjednik u odgovor na kritike njegovom protivljenju da EU otvori pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

XS
SM
MD
LG