Linkovi

Rusija planira upostavljanje tampon zone na ukrajinskoj teritoriji


Pogled iz vazduha na kuće uništene tokom borbi protiv ruskih trupa u selu Kamenka, u regionu Harkova, Ukrajina, 17. marta 2024. Kamenka je ponovo preuzeta u jesen 2022. nakon što je bila okupirana od strane ruskih trupa.
Pogled iz vazduha na kuće uništene tokom borbi protiv ruskih trupa u selu Kamenka, u regionu Harkova, Ukrajina, 17. marta 2024. Kamenka je ponovo preuzeta u jesen 2022. nakon što je bila okupirana od strane ruskih trupa.

Vladimir Putin, koji je obezbijedio predsjednički mandat na izborima bez alternative, izjavio je da Moskva neće popustiti u invaziji na Ukrajinu.

Poručio je da Rusija planira da postavi tampon zonu na ukrajinskoj teritoriji duž granice sa tom zemljom kako bi se zaštitila od ukrajinskih udara i prekograničnih napada.

Ruska vojska napredovala je na bojnom polju dok se ukrajinske trupe suočavaju sa nedostatkom municije i iscrpljenim ljudstvom.

Linija fronta se proteže više od 1.000 kilometara preko istočne i južne Ukrajine.

Ukajinsko napredovanje je otežano, a njene trupe sve učestalije su koristile artiljeriju gađajući ciljeve poput rafinerija i skladišta goriva u Rusiji.

Također, grupacije koje tvrde da su suprostavljene Rusiji raspoređene na teritoriji Ukrajine, sprovode prekogranične upade.

Putinovi komentari uslijedili su nakon ukrajinskih napada dronovima na ruske rafinerije nafte.

Putin je izjavio u nedjelju da ruska vojska ostvaruje prednost na bojnom polju u Ukrajini. Iznio je tvrdnje da bi bilo potrebno da ruske snage stvore tampon zonu na ukrajinskoj strani granice kako bi spriječile napade na rusku teritoriju.

Putinovi komentari uslijedili su nakon ukrajinskih napada dronovima na ruske rafinerije nafte.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je "sve što Rusija radi na okupiranoj teritoriji Ukrajine zločin".

"Mora postojati pravedna odmazda za sve što su ruske ubice uradile u ovom ratu i zarad Putinove doživotne moći", rekao je Zelenski u svom noćnom obraćanju.

Ukrajina je lansirala 35 dronova širom Rusije koji su izazvali kratak požar u rafineriji nafte, gađali Moskvu i uticali na snabdijevanje električnom energijom u pograničnim oblastima, saopštila je Rusija u nedjelju.

Od dronova koje je lansirala Ukrajina, 17 je uništeno iznad južnog regiona Krasnodara, četiri iznad moskovske oblasti, a ostatak u šest drugih regiona, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane preko Telegrama u nedjelju.

"Dronovi su neutralisani, ali je izbio požar kao posljedica pada jednog od njih", saopštio je operativni štab Krasnodarskog kraja na jugu Rusije na Telegramu.

Požar je ugašen nakon nekoliko sati, a iako nije direktno doveo do smrti, prvi izvještaji su ukazivali da je najmanje jedna osoba umrla od srčanog udara, navodi se u postu.

Glas Amerike nije mogao nezavisno da provjeri te izvještaje.

Od početka rata u februaru 2022. godine, ukrajinski dronovi koje je pokrenula ukrajinska domaća bezbjednosna služba SBU pogodili su 12 ruskih rafinerija nafte, preneo je Reuters na ukrajinski obavještajni izvor.

Regionalni guverner Belgoroda rekao je da je u ukrajinskom granatiranju u regionu ubijen jedan čovjek, a 11 ranjeno. Vjačeslav Gladkov, regionalni guverner, rekao je ranije u nedjelju da je 16-godišnja djevojčica ubijena u pograničnom regionu kada se njena kuća zapalila od ukrajinske granate.

U izvještaju su korištene neke informacije agencija AP, AFP i Reuters.
XS
SM
MD
LG