Linkovi

Rusija planira do jeseni rasporediti rakete Sarmat


Arhiv - Interkontinentalna balistička raketa Sarmat prilikom probnog lansiranja u reginu Arhangeljska.
Arhiv - Interkontinentalna balistička raketa Sarmat prilikom probnog lansiranja u reginu Arhangeljska.

Rusija je u subotu saopštila da planira da do jeseni rasporedi svoje novotestirane interkontinentalne balističke rakete Sarmat, sposobne da izvrše nuklearne udare na Sjedinjene Države.

Cilj koji je naveo Dmitrij Rogozin, šef svemirske agencije Roskosmos, je ambiciozan, jer je Rusija prijavila svoje prvo probno lansiranje tek u srijedu, a zapadni vojni stručnjaci kažu da će biti potrebno više prije nego što raketa bude mogla da bude raspoređena.

Sarmat je sposoban da nosi 10 ili više nuklearnih bojevih glava i mamaca i da pogodi mete hiljadama kilometara daleko, u Sjedinjenim Državama ili Evropi.

Ovonedjeljni test, nakon godina kašnjenja zbog finansijskih i tehničkih problema, označava demonstraciju snage Rusije u vrijeme kada je rat u Ukrajini doveo do tenzija sa Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima do najvišeg nivoa od krize sa projektilima na Kubi 1962.

Rogozin je u intervjuu za rusku državnu TV rekao da će rakete biti raspoređene sa jedinicom u Krasnojarskom regionu u Sibiru, oko 3.000 kilometara istočno od Moskve.

Rekao je da će one biti postavljene na istim lokacijama i u iste silose kao i rakete Vojevoda iz sovjetskog doba koje zamjenjuju, nešto što bi uštedjelo "kolosalne resurse i vrijeme".

Lansiranje "super-oružja" je historijski događaj koji bi garantovao sigurnost ruske djece i unuka u narednih 30-40 godina, dodao je Rogozin.

Zabrinutost Zapada u vezi sa rizikom od nuklearnog rata porasla je otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin započeo invaziju na Ukrajinu 24. februara govorom u kojem je naglašeno osvrnuo na nuklearne snage Moskve i upozorio da će svaki pokušaj da se stane na put Rusiji "odvesti na do takvih posljedica na koje nikada u svojoj historiji niste naišli".

"Izgledi za nuklearni sukob, koji su nekada bili nezamislivi, sada su ponovo u okviru mogućeg", rekao je prošlog mjeseca generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres.

XS
SM
MD
LG