Linkovi

Ruski sud odbio žalbu, novinarka Radija Slobodna Evropa ostaje u pritvoru


Arhiv - Novinarka Radio Slobodne Evrope Alsu Kurmaševa prisustvuje saslušanju u sudu nakon što je pritvorena po sumnjom da se nije registrovala kao "strani agent", u Kazanju, Rusija.
Arhiv - Novinarka Radio Slobodne Evrope Alsu Kurmaševa prisustvuje saslušanju u sudu nakon što je pritvorena po sumnjom da se nije registrovala kao "strani agent", u Kazanju, Rusija.

Ruski sud je u utorak odbio žalbu novinarke Radija Slobodna Evropa/Radija Sloboda Alse Kurmaševe zbog pritvora u kojem boravi pod optužbom da se nije registrovala kao strani agent.

Advokat Kurmaševe tražio je da se novinarki prije suđenja uvedu ograničenja koja ne uključuju pritvor, ali je Vrhovni sud Tatarstana to odbio. Okružni sud joj je odredio da bude zadržana u pritvoru najmanje do 5. decembra.

Kurmaševa je saslušana na ročištu na koje se uključila online, iz zatvorske ćelije u Kazanju.

Novinarki koja inače živi u Pragu sada prijeti zatvorska kazna i do pet godina, zbog zakona u Rusiji koji od stranih novinara i aktivista zahtjeva da se registruju kao strani agenti.

Kurmaševa i RSE negiraju optužbe protiv nje.

Kurmaševa je dvojna državljanka SAD i Rusije koja radi u Tatarsko-baškirskom birou RSE. Ona je u maju otputovala u Rusiju zbog hitne porodične situacije. Pasoši su joj oduzeti kada je pokušala da napusti zemlju u junu.

Čekala je da joj vrate pasoše kada je privedena 18. oktobra.

Jeffrey Gedmin, vršilac dužnosti predsjednika Radija Slobodna Evropa, okarakterisao je hapšenje Kurmaševe kao politički motivisano i odmazdu zbog njenog rada.

"Novinarstvo nije zločin. Ona mora odmah biti puštena (da se vrati) porodici", rekao je on.

Ruska ambasada u Washingtonu nije odmah odgovorila na upit Glasa Amerike u kojem se traži komentar.

Kurmaševa je druga novinarka koja je ove godine zatvorena u Rusiji.

Izveštač Wall Street Journala Evan Gerškovič nalazi se u moskovskom zatvoru od marta zbog optužbi za špijunažu koje on, njegov poslodavac i američka vlada negiraju.

Grupe za ljudska prava i slobodu štampe i američki zvaničnici su pozivali da Kurmaševa i Gerškovič budu odmah pušteni na slobodu.

XS
SM
MD
LG