Linkovi

Uoči predsjedničkih izbora, Putin odobrio nova ograničenja za medije


Ruski predsjednik Vladimir Putin
Ruski predsjednik Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin je odobrio izmjene zakona koje se tiču predsjedničkih izbora čime je stavio nova ograničenja na medijsko izvještavanje, prenose lokalne novinske agencije u utorak, 14. novembra.

Promjene dolaze uoči izbora koji bi trebalo da budu održani u martu na kojima se očekuje da će Putin, koji vlada Rusijom već 24 godine, tražiti novi šestogodišnji mandat, izvještava AP.

Ruski 71-godišnji lider se još nije izjasnio da li će se kandidovati, rekavši da će to objaviti tek nakon što parlament zvanično objavi datum izbora.

Prema amandmanima koje je odobrio, samo novinari koji su pod ugovorom kod registrovanih medijskih kuća će moći da prate sastanke izborne komisije, čime bi se potencijalno zabranilo učešće freelancerima i nezavisnim novinarima.

Promjene takođe uključuju zabranu praćenja djelovanja komisije u vojnim bazama ili u oblastima u kojima je na snazi ratno zakonodavstvo, bez prethodne dozvole regionalnih i vojnih vlasti.

Osim toga, promjene zabranjuju bilo kakve aktivnosti u kampanji sa "blokiranim resursima".

U sve jačem obračunu sa opozicijom i protokom informacija, Rusija je zabranila niz vebsajtova i usluga, uključujući Facebook i Instagram, iako mnogi i dalje koriste VPN mreže da zaobiđu blokadu.

XS
SM
MD
LG