Linkovi

Rusija: Nema pomaka u pregovorima sa Ukrajinom


Vojnik tješi 82-godišnju Larisu Kolesnik nakon što je evakuisana iz Irpina, na periferiji Kijeva u Ukrajini, 30. marta 2022.
Vojnik tješi 82-godišnju Larisu Kolesnik nakon što je evakuisana iz Irpina, na periferiji Kijeva u Ukrajini, 30. marta 2022.

Rusija je saopštila u srijedu da i dalje ne vidi znake pomaka u mirovnim pregovorima sa Rusijom.

Ukrajina je na početku pregovora u Istanbulu u Turskoj predstavila spisak zahtjeva, kako bi se okončao rat koji traje već 36 dana, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na brifingu za novinare. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog rekao je da su dvije strane razgovarale o mogućem prekidu vatre, kao i međunarodnim bezbjednosim garancijama za Ukrajinu.

Ukrajinski pregovarači su takođe predložili da Kijev usvoji neutralni status u zamjenu za bezbjednosne garacije.

Peskov je novinarima rekao da Moskva pozdravlja činjenicu da je Kijev predstavio spisak zahtjeva ali da Rusija nije vidjela ništa obećavajuće što bi vodilo konačnom sporazumu.

Za to vrijeme, lokalne vlasti u Ukrajini kažu da su ruske snage nastavile artiljerijske napade na predgrađa Kijeva i sjevernog grada Černigova, uprkos obećanju da će smanjiti operacije u tim područjima kao znak dobre volje.

Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk ranije u srijedu je saopštila da su dvije strane pristale da otvore tri koridora za evakuaciju. Jedan treba da se koristi za evakuaciju civila iz opkoljenog Mariupolja, i dostavu humanitarne pomoći Berdjansku, koji se nalazi na oko 85 kilometara južno od Mariupolja. Drugi koridor služiće za dostavu humanitarne pomoći i evakuaciju građana Melitopolja a treći za ljude koji putuju od Enerhodara do Zaporožja.

Filipo Grandi, šef agencije UN za izbjeglice, izjavio je u sredu da je broj Ukrajinaca koji su pobjegli od, kako se izrazio, "besmislenog rata" i napustili svoju zemlju sada prevazišao 4 miliona ljudi.

Ujedinjene nacije navode da je više od polovine ljudi koji su napustili Ukrajinu od početka invazije 24. februara prešlo u Poljsku.

A britansko ministarstvo odbrane navodi da su ruske vojne jedinice koje se bore u Ukrajini bile prinuđene da se vrate u Rusiju i Bjelorusiju da se "reorganizuju" i "obnove zalihe" nakon što su pretrpjele teške gubitke u borbi protiv ukrajinskih snaga tokom rata.

“Takve aktivnosti predstavljaju ovi pritisak za već prenapregnutu rusku logistiku", saopštilo je britansko ministarstvo u svom najnovijem obavještajnom izvještaju. “To pokazuje teškoću koju Rusija ima u reorganizaciji svojih jedinica unutar Ukrajine."

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu objavio je da će se ruske snage fokusirati na region Donbasa u jugoistočnoj Ukrajini, što uključuje oblasti Lugansk i Donjeck. Šojgu tvrdi da je promjena strategije posljedica toga što Rusija u velikoj mjeri ostvarila ciljeve prve faze svoje "specijalne vojne operacije", uključujući smanjenje ukrajinskih vojnih kapaciteta.

Međutim, britanska vojska kaže da odluka Rusije da se fokusira na Lugansk i Donjeck vjerovatno predstavlja "prešutno priznaje da ruska vojska ima probleme da održi više od jedne značajne ose napredovanja.

State Department u utorak je objavio novo upozorenje, pozivajući građane SAD koji putuju u Rusiju ili žive u njoj da odmah napuste zemlju. U upozorenju se pominje nekoliko faktora, uključujući mogućnost da američki državljani budu izloženi maltretiranju a možda čak budu uhapšeni od strane pripadnika ruskih službi bezbjednosti.

State Department je Rusiju označio zemljom 4. nivoa, u koju ne treba putovati, ubrzo poslije invazije na Ukrajinu 24. februara.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG