Linkovi

Rusija nagradila pilote koji su učestvovali u incidentu sa američkim dronom


Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je 17. marta da je odlikovalo pilote koji su učestvovali u incidentu ove nedelje koji je doveo do pada drona Sjedinjenih Država iznad Crnog mora.

Washington je u četvrtak objavio snimak na kojem se vidi kako ruski vojni avioni obaraju dron, ali Moskva tvrdi da je letjelica oborena nakon što je izgubila kontrolu.

Konfrontacija je podstakla tenzije između Moskve i Washingtona.

"Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu uručio je državne nagrade pilotima Su-27 koji su spriječili američki dron MQ-9 da naruši (ruski) privremeni vazdušni prostor“, saopštilo je ministarstvo.

Moskva je saopštila da je uspostavila ograničenja vazdušnog prostora iznad Crnog mora kao dio svoje vojne intervencije u Ukrajini u skladu sa međunarodnim normama.

Moskva je u petak ponovila da piloti "nisu koristili oružje u avionu, nisu uspostavili kontakt sa bespilotnom letjelicom i bezbjedno su se vratili na svoj matični aerodrom".

Moskva je takođe ponovila da se dron srušio "kao rezultat oštrog manevrisanja".

Sjedinjene Države koriste MQ-9 za nadgledanje i izvođenje napada i dugo su operisale iznad Crnog mora držeći na oku ruske pomorske snage.

Washington je nakon incidenta rekao da će "nastaviti da leti i da djeluje gdje god to međunarodno pravo dozvoljava".

Sjedinjene Države su ranije incident presretanja njihovog drona iznad Crnog mora od strane ruskih ratnih aviona nazvale "drskim kršenjem međunarodnog prava" uzrokovanim "nesigurnim i neprofesionalnim presretanjem".

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov pozvao je u srijedu Washington da prekine "neprijateljske letove" u blizini ruskih granica.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG